Foto: Međunarodni ekonomski forum u Sankt Peterburgu / Donat Sorokin/TASS
Ekonomija Svijet Vijesti

Otvoren Međunarodni ekonomski forum u Sankt Peterburgu

U Sankt Peterburgu je otvoren Međunarodni ekonomski forum, na kojem će učestvovati i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.Na Jubilarnom 25. Međunarodnom ekonomskom forumu učestvuju državnici iz 70 zemalja.

Forum svake godine prima predstavnike iz više od 140 zemalja i organizatori tvrde da ni ova godina neće biti izuzetak.

Peterburški međunarodni ekonomski forum (SPIEF), najznačajnija je godišnja ekonomska konferencija u Rusiji, a ove godine se održava od 15. do 18. juna. , prenosi ruska novinska agencija TASS.

Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin učestvuje u aktivnostima Foruma od 2005. godine.
Plenarna sjednica foruma zakazana je za petak 17. juna, na kojoj će učestvovati ruski predsjednik Vladimir Putin, nakon čega je planirani susret Putina i Dodika, prenosi RTRS.

Predsjednik Rusije daće na plenarnoj sjednici 25. međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu ocjene o situaciji u globalnoj politici i ekonomiji, rekao je novinarima pomoćnik ruskog predsjednika Јurij Ušakov.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Rusiji Duško Perović rekao je da je izuzetno značajno predstojeće učešće srpskog člana Predsjedništva BiH na Ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, gdje će se sastati sa ruskim predsjednikom i drugim državnicima, , prenosi RTRS.

Forum je prvi put održan 1997. godine i prostor je na kojem se sastaju šefovi država, visoki vladini zvaničnici, izvršni direktori ruskih i stranih tvrtki i istraživači kako bi razgovarali o ekonomskim izazovima s kojima se suočava Rusija, ekonomije u razvoju i svijet u cjelini.

Forumu godišnje sudjeluje više od 10.000 učesnika iz preko 140 zemalja svijeta, a događaji SPIEF-a organiziraju se kao plenarne sjednice, okrugli stolovi, izložbe, telekonferencije i prezentacije.

Redakcija Likvidno

Pratite nas

Pratite aktuelnosti o ekonomskim dešavanjima u zemlji, regionu i svijetu na Facebook-u i Instagramu.