Drvni sortimenti
Drvni sortimenti
Izdvojeno Vijesti

Vlada Srpske traži zabranu izvoza drvnih sortimenata

Vlada Republike Srpske usvojila je Informaciju o potrebi uvođenja mjere privremene zabrane izvoza trupaca i energenata na bazi drveta iz BiH. Od Savjeta ministara BiH Vlada Srpske traži da na 90 dana zabrani izvoz šumskih drvnih sortimenata i energenata s ciljem razvoja domaće drvoprerađivačke industrije.

Oporavkom drvne industrije nakon negativnih posljedica izazvanih pandemijom virusa korona u Srpskoj je registrovano dodatno povećanje potražnje proizvoda od drveta na međunarodnom tržištu. Stoga je neophodno da se sva raspoloživa sirovina iz javnih i privatnih šuma stavi na raspolaganje domaćim drvoprerađivačima, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

Poseban problem na tržištu nastao je usljed međunarodne krize snabdijevanja energentima zbog sukoba u Ukrajini, što je dovelo do enormne potražnje i izvoza drveta kao energenta, te značajnog povećanja cijena na domaćem i međunarodnom tržištu, usljed čega se javila nestašica ogrevnog drveta, peleta i briketa za potrebe snabdijevanja stanovništva u Srpskoj“, pojašnjava se u saopštenju.

S tim u vezi, a sa ciljem unapređenja razvoja drvne industrije, sprečavanja nestašice i zaštite domaćih potrošača u smislu snabdijevanja energentima na bazi drveta Savjetu ministara BiH upućuje se inicijativa za donošenje mjere privremene zabrane izvoza šumskih drvnih sortimenata i energenata na bazi drveta iz BiH na period do 90 dana.

Redakcija Likvidno

Pratite nas

Pratite aktuelnosti o ekonomskim dešavanjima u zemlji, regionu i svijetu na Facebook-u i Instagramu.