Pješčane piramide u Foči/ Foto: Srna
Izdvojeno Vijesti Zdravlje

Pješčane piramide u Foči privlače turiste

Uz Nacionalni park Sutjesku i rijeku Taru, Foča je sve više prepoznatljiva i po pješčanim piramidama, koje su od ove godine pristupačnije zahvaljujući asfaltiranju dionice puta od Miljevine do ovog prirodnog fenomena.

Turistička sezona u Foči je na izmaku, ali turisti ne prestaju da dolaze i koriste svaki sunčan dan Miholjskog ljeta da bi posjetili neku od brojnih prirodnih ljepota ove opštine.

Pješčane piramide u Foči/Foto: Srna

Pješčane piramide – žuto crvenkasto čudo prirode, ugnijezdile su se na desetak kilometara od Foče, na starom putu prema Miljevini i Sarajevu, u rejonu sela Daničići.

Ostrvce “Divljeg zapada” usred šume prirodni je filmski studio, pa ne čudi da su ovdje snimani dijelovi njemačkog vesterna Vinetu i domaćeg filma “Kapetan Leši”.

Turistima koji posjećuju opštinu Foča, pješčane piramide postale su nezaobilazna destinacija. Turistički duh i znatiželja doveli su do piramida i grupu od petnaestak turista iz Užica.

Njen suprug Željko Milovanović navodi da bi bilo dobro da se ponovo asfaltira i krak puta od Foče do piramida, te da im je ovo prvi susret sa ovim čudom prirode kojem će se, kako je naveo, vraćati kada god budu posjećivali ove krajeve.

Za razliku od nešto lošijeg puta kojim se piramidama prilazi iz pravca Foče, iz Miljevine se do ovog mjesta stiže novim asfaltom, koji je ove godine uradila opština Foča, što je doprinijelo većoj posjeti.

Asfaltiranje dionice od Miljevine gotovo udvostručilo broj turista /Foto: Srna

Mještanin Mitar Ćuskić odrastao je pored piramida.

Kao dječak, dok je čuvajući ovce strahovao da ne upadnu u provaliju, nije mogao ni sanjati da će jednog dana ovo postati atrakcija koju obilaze turisti iz svih krajeva svijeta.

On svjedoči da je asfaltiranje dionice od Miljevine gotovo udvostručilo broj turista.

Foča bogata prirodnim ljepotama

Direktorka Turističke organizacije Foča Spomenka Popadić ističe da turisti koji posjete područje Miljevine imaju još dosta toga da vide.

Pješčane piramide nastale su prije više od 200 godina. Za razliku od nauke koja kaže da se to desilo postepenom erozijom, mještani smatraju da su se formirale pri nekoj većoj vremenskoj nepogodi, kada je voda isprala površinski sloj, pa su iz zemlje izronili šiljci.

Kako god, usljed stalne erozije tla, one i dalje rastu i mijenjaju oblik. Osim na ovoj lokaciji, koja je odmah pored puta, pa je najposjećenija, u krugu prečnika od 300 do 500 metara postoji više ovakvih kratera, gdje su piramide još veće.

Zato bi ih, smatraju mještani, trebalo povezati i objediniti u turističkoj ponudi, te sanirati i oštećenu dionicu puta od piramida prema Foči.

Pješčane piramide nastale su prije više od 200 godina/ Foto: Srna

Piramide najčešće posjećuju turisti koji dolaze na Taru ili u Nacionalni park “Sutjeska” ali ima i onih, navode mještani, koji i u ovakvim uslovima kampuju i ostaju po nekoliko dana.

Ulaganje u reklamu i infrastrukturu

Sulejman Hanjalić rodom je iz Daničića, a već 40 godina živi u Dubrovniku, gdje se bavi turizmom. Kad god dođe u zavičaj, obavezno obiđe piramide, za koje kaže da su ogroman turistički potencijal, koji rijetko ko u svijetu ima.

Potrebno je, smatra, stalno raditi na reklami i infrastrukturi.

I u Turističkoj organizaciji su svjesni da bi dobri putevi bili najbolji zamajac razvoju turizma u Foči.

Ovogodišnja turistička sezona najbolja do sada

Ovogodišnja turistička sezona bila je jedna od najboljih u poslijeratnom periodu, navode iz Turističke organizacije. Turisti iz cijelog svijeta uživali su u splavarenju Tarom i obilascima bisera Nacionalnog parka “Sutjeska”, a na Tari je održano i Svjetsko prvenstvo u raftingu.

Turistička oragnizacija imala je ove godine veliki broj aktivnosti, kojima je promovisala fočanske ljepote, a ovih dana organizovaće i foto-koloniju u kojoj će učestvovati fotografi iz BiH i Srbije.

Fotografima koji budu boravili u Foči biće omogućena posjeta svim prirodnim ljepotama i atrakcijama. S obzirom da je pejzaž u ovom jesenjem periodu najljepši, fotografije će biti iskorištene za foto-izložbu, i nove brošure.

Vlada Republike Srpske ove godine je proglasila Park prirode Tara, pa će povezivanje same rijeke Tare i rafting kampova sa živopisnim platoom najvećeg kanjona u Evropi, nadaju se u Turističkoj organizaciji, dodatno obogatiti turističku ponudu Foče.

Izvor Srna

Pratite nas

Pratite aktuelnosti o ekonomskim dešavanjima u zemlji, regionu i svijetu na Facebook-u i Instagramu.