Ekonomija Izdvojeno Vijesti

Izvoz metalskog sektora 3.9 milijardi maraka

Izvoz metalskog sektora BiH u prvom polugodištu iznosio je 3,9 milijardi KM, što je više za 1,1 milijardu KM ili 42 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Ovom povećanju je u najvećoj mjeri doprinijelo povećanje izvoza aluminijuma i njegovih dijelova, dijelova od željeza i čelika, te izvoz elektroindustrije, navodi se u analizi Spoljnotrgovinske komore BiH.

Elektroindustrija je u šest mjeseci ostvarila ukupan izvoz u vrijednosti 1,3 milijarde KM, što je više za 219,6 miliona KM ili 21 odsto u odnosu na isti period lani.

Iz Komore navode da su top izvozna tržišta Srbija, te zemlje EU – Austrija, Slovenija, NJemačka i Hrvatska.

“U BiH je u šest mjeseci uvezeno proizvoda metalske industrije u ukupnoj vrijednosti većoj od pet milijardi KM, što je više za 1,5 milijardi KM ili 42 odsto nego u prvom polugodištu 2021”, navodi se u analizi.

U analizi je navedeno da su ovom povećanju uglavnom doprinijeli povećan uvoz aluminijuma i dijelova, željeza i čelika, kao i elektroindustrije.

Uvezeno je aluminijuma i njegovih proizvoda u vrijednosti od 886,4 miliona KM, što je više za 680,2 miliona KM ili 234 odsto.

Najveći dio aluminijuma i proizvoda od aluminijuma uvezeno je iz Švajcarske, i to u vrijednosti od 496,9 miliona KM, što je povećanje od 423,8 miliona KM ili 580 odsto.

Metalski sektor u ukupnom izvozu BiH u šest mjeseci učestvuje sa 41,5 odsto, a u ukupnom uvozu sa 35,9 odsto.

Redakcija Likvidno

Pratite nas

Pratite aktuelnosti o ekonomskim dešavanjima u zemlji, regionu i svijetu na Facebook-u i Instagramu.