Ekonomija Izdvojeno Vijesti

Poskupljuje li struja u Srpskoj?

Zahtjev za povećanje cijene električne energije Regulatornoj komisiji za energetiku Republike Srpske podnijelo je pet distribucijskih preduzeća iz sastava Elektroprivrede Republike Srpske.

Elektro-Hercegovina Trebinje, Elektro Doboj , Elektro-Bijelјina , Elektrokrajina Banja Luka, Elektrodistribucija Pale su zatražili utvrđivanje tarifnih stavova za korisnike distributivnih sistema u Republici Srpskoj (mrežarina) navodeći da su se za to stekli “objektivni, obavezujući i formalni uslovi” te smatraju da treba biti preispitana i određena visina opravdanih troškova za period 2023.-2025. potrebnih za obavlјanje distributivne djelatnosti.

Odlučivaće se na javnim raspravama

Javne rasprave biće održane u periodu od 29. avgusta do 2. septembra po zahtjevima svakog od pet preduzeća, a nakon toga donijet će se konačna odluka o poskupljenju mrežarina.

1. Mješoviti holding „ERS“ – MP a.d. Trebinje – ZP „Elektro-Hercegovina“ a.d. Trebinje29.8.2022. god. u 10.00
časova
2.MH „ERS“ MP a.d. Trebinje, ZP „Elektro Doboj“ a.d. Doboj30.8.2022. god. u 10.00
časova
3.MH „ERS“ – MP a.d. Trebinje – ZEDP „Elektro-Bijelјina“ a.d. Bijelјina31.8.2022. god. u 10.00
časova
4.Mješoviti Holding „ERS“ – MP a.d. Trebinje – ZP „Elektrokrajina“ a.d. Banja Luka1.9.2022. god. u 10.00
časova
5.Mješoviti holding „ERS“ – MP a.d. Trebinje –ZP „Elektrodistribucija“ a.d. Pale2.9.2022. god. u 10.00
časova
Datum i vrijeme održavanja formalne rasprave
Distributeri očekuju veće prihode

Zahtjev za povećanje cijene struje, distributeri pravdaju potrebom, kako navode, za povećanje odobrenog potrebnog prihoda zbog povećanja troškova rada i održavanja, uklјučujući troškove proizvodnih usluga i troškova zarada i naknada zarada, povećanja troškova distributivnih gubitaka izazvanih rastom cijena električne energije i povećanjem zahtijevanog povrata na kapital.

Podnosilac zahtjevaUkupno zahtijevani regulatorni
potreban prihod (KM)
ZP „Elektro-Hercegovina“ a.d. Trebinje 24.516.611
ZP „Elektro Doboj“ a.d. Doboj 64.942.024
ZEDP „Elektro-Bijelјina“ a.d. Bijelјina 71.992.409
ZP „Elektrokrajina“ a.d. Banja Luka 161.651.604
ZP „Elektrodistribucija“ a.d. Pale 35.316.092
Podnosilac zahtjeva/Ukupno zahtijevani regulatorni potreban prihod (KM)

Pri tome potrebno je naglasiti da pored povećanja zahtijevanih prihoda, na povećanje tarifnih stavova za korisnike distributivnih sistema (mrežarinu) utiču i povećanja troškova prenosa električne energije i rada Nezavisnog operatora sistema, čije utvrđivanje je u nadležnosti Državne regulatorne komisije za električnu energiju, navodi se u saopštenju Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske.

Podsjećamo, zvaničnici Srpske više puta su u proteklom periodu uvjeravali da neće biti poskupljenja struje ove godine ni građanima, ni privredi. te da će Srpska i dalje imati uredno snabdijevanje električnom energijom i energentima, uprkos poremećajima na svjetskom tržištu.

Redakcija Likvidno

Pratite nas

Pratite aktuelnosti o ekonomskim dešavanjima u zemlji, regionu i svijetu na Facebook-u i Instagramu.