U Banjaluci potpisani planovi realizacije projekta
Ekonomija Izdvojeno Vijesti

Obuke radnika u ugostiteljstvu recept za zadržavanje radne snage

Program čiji je cilj uspostavljanje standardizovanih obuka na radnom mjestu počeće da se sprovodi u tri hotela i dva restorana u Banjaluci i Tesliću.

U Banjaluci su potpisani zajednički planovi realizacije sa Privrednom komorom Republike Srpske i USAID-om.

„Profi program obuke i sertifikacije na radnom mjestu“, u okviru USAID-ovog projekta razvoja održivog turizma u BiH, biće realizovan u banjalučkim hotelima „Meriot“ i „Jelena“, te u teslićkom „Banja Vrućica“, kao i u banjalučkim restoranima „Kazamat“ i „Mala stanica“.

Dalibor Šajić, predsjednik Udruženja poslodavaca u oblasti ugostiteljstva i turizma, Horeka, navodi da je problem nedostatka radnika u ovoj oblasti posebno izražen tokom ljeta.

Prema podacima Ministarstva za turizam i ugostiteljstvo Republike Srpske, u domaćem ugostiteljstvu zaposleno je 13.100 radnika. U isto vrijeme na listi Zavoda za zapošljavanje evidentirano je 3.100 lica sa zanimanjima potrebnim za ovaj sektor. Čak 20 srednjih škola u Srpskoj školuje učenike za oblast ugostiteljstva i turizma.

Predsjednik Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić rekao je da u Srpskoj nedostaje veliki broj radnika u oblasti turizma, koji je perspektivna grana, te da je ovo prilika da se radnici obuče na radnom mjestu i zadrže na ovim prostorima.

Pojasnio je da će program biti realizovan na četiri nivoa – prvi je za radnike koji tek stupaju na rad, drugi i treći nivo su za zaposlene, a četvrti je za menadžment.

Zamjenik direktora Kancelarije za ekonomski razvoj USAID-a u BiH Erol Mujanović rekao je da će obuke biti realizovane na radnom mjestu, te da su sertifikovane, pa će biti priznate od nadležnih institucija.

Redakcija Likvidno

Pratite nas

Pratite aktuelnosti o ekonomskim dešavanjima u zemlji, regionu i svijetu na Facebook-u i Instagramu.