Ekonomija Izdvojeno Vijesti

Očekivana inflacija u BiH devet odsto

Očekivana agregirana inflacija za 2023. godinu iznosi devet odsto, rezultati su ankete o inflacijskim očekivanjima Centralne banke BiH.

Rezultati ankete sprovedene u decembru 2022. godine ukazuju na postepenu stabilizaciju kratkoročnih inflacijskih očekivanja za tekuću 2023. godinu, u kojoj se očekuje i dalje visoka inflacija, ali značajno niža nego u 2022. godini.

Ranije ankete davale su niže projekcije, 4,8% u martu i 6,7% u septembru prošle godine, a sve u skladu da cjenovnim kretanjima tokom 2022. godine.

“Evidentno je da su očekivanja vezano za inflaciju kontinuirano rasla u protekloj godini. U tekućoj godini očekuje se postepena stabilizacija inflacijskih očekivanja. Projekcije inflacije i dalje su neizvjesne, a prolongirani efekat šokova očekuje se i u narednom periodu”, saopšteno je iz Centralne banke BiH.

Navode da je, pored globalnih faktora, koji dominantno određuju kretanje inflacije, razumno očekivati da će razlike u stopi inflacije među zemljama u velikoj mjeri zavisiti i od fleksibilnosti, strukture i potencijala domaćih ekonomija.

Centralna banka od marta 2019. godine, provodi Anketu o inflacijskim očekivanjima, sa ciljem analize i praćenja inflacijskih očekivanja ekonomskih subjekata. Učesnici ankete su predstavnici finansijskog sektora, komercijalne banke i osiguravajuća društva. Od 2022. godine anketa se sprovodi kvartalno.

Redakcija Likvidno

Pratite nas

Pratite aktuelnosti o ekonomskim dešavanjima u zemlji, regionu i svijetu na Facebook-u i Instagramu.