Rast potražnje za poljskim lukom u EU
Svijet

Rast potražnje za poljskim lukom u EU

Evropske zemlje otkrivaju veliku potražnju prema poljskom luku. Izvoz poljskog luka porastao je za 60 odsto 2022. u poređenju s 2021. zbog ukrajinske krize i suša u Evropi.

Španija, Italija i Francuska trebaju poljski luk jer su usjevi u EU uništeni sušama koje su uzrokovale smanjenje ponude od glavnih evropskih proizvođača. Proizvodnja luka u Ukrajini takođe je smanjena zbog krize.

Potražnja za lukom iz Ukrajine uticala je na povećanje prodaje luka u Poljskoj za 60 odsto od jula do oktobra 2022. godine.

Glavni korisnici poljskog luka tradicionalno su Nizozemska, koja je ove godine otkupila 44.000 tona za 28 miliona evra, te Velika Britanija, 30.000 tona za 18 miliona evra.

Ali, Ukrajina, koja je prošle godine bila osma po kupovini luka iz Poljske, ove je godine zauzela treće mjesto nakon otkupa 50.000 tona za 17 miliona evra. Slijede redovni evropski kupci: Njemačka, Belgija, Francuska, Italija i Češka.

Kilogram luka košta potrošače 2.28 zlota (0.50 evrocenti) u Poljskoj, što je najviša cijena od 2004. i više od tri puta više nego što je koštao 2021.

Izvor Agencije

Pratite nas

Pratite aktuelnosti o ekonomskim dešavanjima u zemlji, regionu i svijetu na Facebook-u i Instagramu.