Euro
Ekonomija Izdvojeno

Širom svijeta očekuje se visoka inflacija

Ekonomisti očekuju visoke stope inflacije širom svijeta ove i sljedeće godine, pri čemu za 2022. predviđaju u prosjeku stopu od 9,5 odsto.

Ovo pokazuje najnovije kvartalno istraživanje ekonomskih eksperata, koje su sproveli njemački institut IFO i Švajcarski institut za ekonomsku politiku.

U anketi je učestvovalo 1.687 ekonomista iz više od 100 zemalja, navodi se u saopštenju minhenskog instiututa.

“U poređenju sa drugim kvartalom, inflaciona očekivanja za 2022. godinu ponovo su značajno porasla, za 1,8 procentnih poena”, kaže Niklas Potrafke, istraživač u IFO-u.

U anketi je postavljeno pitanje i o predviđanjima inflacije za 2023. i 2026. godinu. Ispitanici u prosjeku očekuju globalnu inflaciju od 7,5 odsto naredne godine, a stopu u 2026. godini vide na 5,0 odsto.

Ove brojke su izvučene kao medijana prosječnih očekivanih stopa inflacije po zemljama, jer stope veoma variraju od regiona do regiona i drastično su veće u pojedinim zemljama i regionima nego u ostatku svijeta.

U istočnoj Africi, na primjer, učesnici ankete očekuju prosječnu stopu inflacije nešto ispod 60 odsto u ovoj godini, u odnosu na 7,3 odsto i 7,2 odsto u zapadnoj Evropi i Sjevernoj Americi.

Anketa je sprovedena od 7. do 21. septembra 2022. godine.

Redakcija Likvidno

Pratite nas

Pratite aktuelnosti o ekonomskim dešavanjima u zemlji, regionu i svijetu na Facebook-u i Instagramu.