Šolc želi da subvencioniše cijenu gasa
Izdvojeno Svijet

Šolc za subvenciju cijene gasa – EU članice protiv

Njemački kancelar Olaf Šolc planira formiranje fonda sa 200 milijardi evra za subvencionisanje cijena gasa, čime je izazvao žestoku reakciju nekih evropskih lidera, piše američki list “Politiko”.


Šolc poziva na jedinstvo dok sam utire poseban put svojoj zemlji – navodi se u tekstu.

Poljski premijer Mateuš Moravjecki optužuje Šolca za “sebičnost i uništavanje jedinstvenog tržišta EU”.

Nstašica gasa razjedinjava Evropu

I neki drugi političari u EU smatraju da će Šolcove subvencije dati njemačkim proizvođačima izrazitu prednost u odnosu na industriju drugih članica EU.

Moravjecki navodi da “najbogatija i najjača zemlja u EU pokušava da iskoristi ovu krizu kako bi stekla konkurentske prednosti za svoje poslovanje na jedinstvenom tržištu”

“Politiko” navodi da su i finski premijer Sana Marin i estonski Kaja Kalas – zabrinute, te da su apelovale da se taj problem riješi unutar EU diplomatskim putem.

Evropski lideri tvrde da druge zemlje ne mogu ni da se približe sumi od njemačkih 200 milijardi evra subvencije.

Šolc je prošle nedjelje posjetio Španiju, gdje se zalagao za što brži završetak novog gasovoda od Pirinejskog poluostrva do sjeverne Evrope kako bi nadoknadio izgubljeni dotok ruskog gasa u NJemačku.

Francuski predsjednik Emanuel Makron protivi se tom projektu, iako treba da prođe teritorijom njegove zemlje. On smatra da nije ekonomski opravdan.

“Politiko” tvrdi da je Evropska komisija podržala Makrona, ali da Šolc ne odustaje i da razmatra opciju za zaobilaženje francuske teritorije.

Izvor Agencije

Pratite nas

Pratite aktuelnosti o ekonomskim dešavanjima u zemlji, regionu i svijetu na Facebook-u i Instagramu.