Izdvojeno Vijesti

Ništa od voza na liniji Sarajevo-Banjaluka-Zagreb

Još nema ekonomske opravdanosti međunarodne željezničke linije na relaciji Sarajevo-Banjaluka-Zagreb.

Ovo je zaključeno na sastanku “Željeznica Republike Srpske”, “Željeznica Federacije BiH” i “Hrvatske željeznice”.

Tri regionalna željeznička operatera za putnički prevoz razmatrala su mogućnosti uspostavljanja ove međunarodne željezničke linije izrazili su spremnost da nastave razgovore i aktivnosti na regionalnom povezivanju željezničkog putničkog saobraćaja, objavljeno je na “Fejsbuk” stranici ŽRS-a.

Sastanak tri regionalna željeznička operatera

Vršilac dužnosti izvršnog direktora Poslova operacija ŽRS-a Mladen Božić rekao je da je usaglašeno da trenutna raspoloživost željezničkim vučnim i vučenim kapacitetima sva tri željeznička operatera, stanje željezničke infrastrukture, kao i pokazatelji analiza ekonomske opravdanosti i isplativosti, još nisu dostigli neophodan nivo za uspostavljanje ove međunarodne linije.

“Neophodna je obnova željezničke infrastrukture, podizanje kvaliteta željezničkih usluga skraćenjem vremena putovanja, kao i nabavka novih voznih sredstava”, izjavio je Božić.

Pomoćnik izvršnog direktora za prevoz putnika u Poslovima operacija ŽRS-a Nebojša Lujić rekao je da je neophodnost nabavke voznih kapaciteta, obnove infrastrukture i sufinansiranje budućih međunarodnih linija od ključnog značaja za uvođenje međunarodnih željezničkih linija.

“Trenutna neisplativnost uvođenja međunarodnih linija jasno se ogleda i u statistici iz 2016. godine kada su brzi vozovi na relaciji Sarajevo-Banjaluka-Zagreb na godišnjem nivou prevozili 20.282 putnika, što po vozu iznosi oko 28 putnika”, naveo je Lujić.

On tvrdi da je računica jasna, da cijena karte plus broj prevezenih putnika ukazuje na ogromne troškove za željeznicu i trenutnu ekonomsku neopravdanost i neisplativost uvođenja međunarodne linije.

Redakcija LikvidnoPratite nas

Pratite aktuelnosti o ekonomskim dešavanjima u zemlji, regionu i svijetu na Facebook-u i Instagramu.