Odluka o izvozu peleta upućena Savjetu ministara
Izdvojeno Vijesti

Produžena zabrana izvoza peleta iz BiH

Savjet ministara BiH produžio je odluku o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata i proizvoda od drveta do 31. oktobra.

Odluka je donesena u skladu sa inicijativama Vlade RS i Vlade FBiH, nakon što je utvrđeno da ranijom odlukom nisu ispunjeni planirani ciljevi, odnosno nije zaustavljen rast cijena.

“Zabranom izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata i proizvoda od drveta razvrstanih u 13 tarifnih oznaka, uključujući i drvene brikete, žele se osigurati neophodne količine za prerađivačku industriju, otkloniti prijetnje od ozbiljne ili nepopravljive štete za šume u BiH i spriječiti kritične nestašice ogrevnog drveta za stanovništvo i privredu, te javne ustanove u oblasti obrazovanja, zdravstva i socijalne zaštite, prouzrokovane krizom na svjetskom tržištu energenata”, navode iz Savjeta ministara BiH.

Po isteku ove odluke, Savjet ministara BiH će produžavati zaštitne mjere, na prijedlog i na osnovu izvještaja Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, a sve do ispunjenja ciljeva uvođenja privremene zabrane izvoza.

“Savjet ministara BiH može preispitati primjenu ove odluke i prije isteka njenog važenja u slučaju ispunjenja ciljeva njenog donošenja, na osnovu dostavljenog izvještaja Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa”, navodi se u saopštenju.

Odluka stupa na snagu danom donošenja i biće objavljena u “Službenom glasniku BiH” i službenim glasilima entiteta.

Redakcija Likvidno

Pratite nas

Pratite aktuelnosti o ekonomskim dešavanjima u zemlji, regionu i svijetu na Facebook-u i Instagramu.