Izdvojeno Vijesti

Prosječna plata u julu 1.134 KM

Prosječna mjesečna neto plata u pravnim subjektima u BiH isplaćena u julu iznosila je 1.134 KM i nominalno je viša za 8,8 odsto u odnosu na decembar prošle godine.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH prosječna neto plata nominalno je veća za 13,1 odsto u odnosu na isti mjesec lani.

“Najveća prosječna neto primanja imaju zasposleni u finansijskom i sektoru osiguranja, a u julu im je isplaćeno 1.702 KM”, saopšteno je iz Agencije za statistiku BiH.

Slijede ih zasposleni u informacijama i komunikacijama sa platom od 1.611 KM, te radnici u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom, gasom, parom i klimatizaciji sa 1.600 KM, objavila je Agencija za statistiku.

U pružanju smještaja te pripremi i usluživanju hrane, prosječna isplaćena neto plata u sedmom mjesecu iznosila je 729 KM, u građevinarstvu 820 KM, a u trgovini na veliko i malo, te popravci motornih vozila i motocikala 866 KM.

Prosječna mjesečna bruto plata po zaposlenome u pravnim subjektima u BiH za jul iznosila je 1.739 KM, što pokazuje nominalan rast za 8,4 odsto u odnosu na decembar 2021. godine, te nominalni rast od 12,5 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Redakcija Likvidno

Pratite nas

Pratite aktuelnosti o ekonomskim dešavanjima u zemlji, regionu i svijetu na Facebook-u i Instagramu.