Ključni izazovi u BiH- rastuća inflacija i energetska kriza/ Foto Srna
Ekonomija Izdvojeno

Ključni izazovi u BiH- rastuća inflacija i energetska kriza

Predstavnici Fiskalnog savjeta BiH i Međunarodnog monetarnog fonda danas su zajednički zaključili da su dva ključna izazova za naredni period kako obuzdati rastuću inflaciju i kako se suočiti sa nadolazećom energetskom krizom.

Članovi Fiskalnog savjeta su na sastanku u Sarajevu upoznali predstavnike MMF-a o politikama i mjerama koje su u ovoj godini sprovodili kao odgovor na rastuću inflaciju, a koje su se u najvećoj mjeri odnosile na povećanje budžetskih davanja svim kategorijama stanovništva, s ciljem očuvanja dostignutog nivoa životnog standarda, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Predstavnici MMF-a su jasno ukazali da nisu za smanjenje poreskih opterećenja, ali su spremni da podrže vlasti u sprovođenju ciljanih socijalnih mjera podrške pojedinim kategorijama stanovništva, a poseban interes iskazali su za politike ublažavanja klimatskih promjena i prilagođavanja, koje planiraju sprovoditi vlasti u BiH.

Oni su željeli da čuju od članova Fiskalnog savjeta kakve su procjene ekonomske situacije u BiH i u okruženju, te koje su finansijske potrebe BiH u 2023. godini.

Današnjim sastankom predsjedavao je predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija, a prisustvovali su i premijer Federacije BiH Fadil Novalić, ministar finansija FBiH Јelka Milićević, guverner Centralne banke BiH Senad Softić, zamjenik generalnog direktora MMF-a Bo Li, te direktor evropskog odjeljenja MMF-a Alfred Kamer.

Izvor Srna

Pratite nas

Pratite aktuelnosti o ekonomskim dešavanjima u zemlji, regionu i svijetu na Facebook-u i Instagramu.