Izdvojeno Vijesti

Obavezna registracija električnih trotineta

Električni trotineti u Republici Srpskoj od 1. septembra moraju da budu obilježena identifikacionom naljepnicom, a vozači moraju da poštuju propisana pravila.

Od 1. septembra počinje primjena Pravilnika o načinu i postupku izdavanja identifikacione potvrde.

“U skladu sa pravilnikom, električna vozila dijele se na četiri kategorije. Prva i treća, dakle sa ili bez sjedišta, mogu da razviju brzinu do šest kilometara na čas i za njih važe ista pravila i način kretanja kao za pješake. Druga i četvrta kategorija, takođe sa ili bez sjedišta, su vozila koja mogu da razviju brzinu do 25 kilometara na čas, a njihovi vozači treba da se ponašaju i voze površinama namjenjenim biciklistima”, pojasnio je Nedeljko Ćorić, ministar saobraćaja i veza Republike Srpske.

On je dodao da se uvodi obavezan tehnički pregled za ova vozila i izdavanje identifikacionih naljepnica koje će koštati 20 KM.

“Tehnički pregled je obavezan. Na tehničkom pregledu se dobija sertifikat o ispunjenosti uslova i, osim vizuelnog pregleda, vrši se kontrola ograničivača brzine, jer ta vozila ne smiju da prelaze ograničenja brzine propisana zakonom”, rekao je Ćorić.

Nova vozila odavno su realnost na putevima, navode u Agenciji za bezbjednost saobraćaja, pa je tu oblast trebalo definisati.

“Trebalo je definisati ko može upravljati ovim vozilima. Dakle, lice mora da ima najmanje 14 godina. Ako nema vozačku dozvolu, moraće da prođe obuku o poznavanju saobraćajnih propisa i za to dobje potvrdu”, naveo je Milija Radović, v.d. Zamjenika direktora agencije.

Obuku i izdavanje potvrda vršiće Zavod za obrazovanje odraslih.

Redakcija Likvidno

Pratite nas

Pratite aktuelnosti o ekonomskim dešavanjima u zemlji, regionu i svijetu na Facebook-u i Instagramu.