Rusija pregovara o kartici Mir i razvija platni sistem SPFS
Izdvojeno Svijet

Rusija pregovara o kartici Mir i razvija platni sistem SPFS

Rusija pregovara o korišćenju platne kartice Mir sa nekoliko zemalja, uključujući Azerbejdžan, Kinu i Egipat, i vidi potrebu postepenog prelaska sa sistema međubankarskog plaćanja SVIFT na “sigurnije mehanizme zaštićene od spoljnih pritisaka”, saopštio je zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Pankin u intervjuu za TAS S.

Pankin je naveo da su pregovori sa Azerbejdžanom, Bahreinom, Egiptom, Indijom, Kinom, Kubom, Mjanmarom, Nigerijom, Tajlandom i drugim zemljama u različitim fazama, prenosi TAS S.

On je podsjetio da se ruski platni sistem trenutno može koristiti u više zemalja i teritorija, kao što su, kako je precizirao, ” Abhazija, Jermenija, Belorusija, Vijetnam, Kazahstan, Kirgistan, Tadžikistan, Turska, Uzbekistan, Južna Koreja i Južna Osetija”.

Novi sistem međubankarskog plaćanja u Rusiji

Rusija vidi potrebu postepenog prelaska sa sistema međubankarskog plaćanja SVIFT na sigurnije mehanizme za prenos finansijskih informacija zaštićenih od spoljnog pritiska, rekao je Pankin.

On je saopštio da je “ovo iznuđena, ali potpuno prirodna odluka u okruženju u kojem ruske banke i njihovi klijenti redovno nailaze na probleme sa rutinskim međunarodnim plaćanjem“ i da veruje da će neke druge zemlje biti zaintresovane za ovu inicijativu, navodi TAS S.

Izvor: Agencije

Pratite nas

Pratite aktuelnosti o ekonomskim dešavanjima u zemlji, regionu i svijetu na Facebook-u i Instagramu.