Ekonomija Izdvojeno Svijet

Srbija povećala neto devizne rezerve

Neto devizne rezerve Narodne banke Srbije, bez obaveznih rezervi banaka, na kraju jula iznosile su 12,33 milijarde evra i u odnosu na kraj prethodnog mjeseca bile su veće za 427,2 miliona evra.

Bruto devizne rezerve, koje uključuju i obavezne rezerve banaka, iznosile su 15 milijardi evra i bile su za 247,1 milion evra veće nego na kraju prethodnog mjeseca, saopšteno je iz Narodne banke Srbije.

“Na ovom nivou deviznih rezervi obezbjeđuje se pokrivenost gotovo pet mjeseci uvoza robe i usluga, što je skoro dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama”, navodi se u saopštenju.

Povećanje deviznih rezervi prvenstveno je rezultat aktivnosti Narodne banke Srbije na domaćem deviznom tržištu, odnosno neto priliv po osnovu kupovine deviza i svop transakcija u iznosu od 367 miliona evra.

Na povećanje deviznih rezervi u julu dodatno su uticali i upravljanje deviznim rezervama, donacije i prilivi po drugim osnovima ukupno u neto iznosu 94,8 miliona evra.

“Efekat tržišnih faktora u julu bio je pozitivan u neto iznosu od 87,5 miliona evra, prevashodno po osnovu nastavka jačanja američkog dolara u odnosu na evro na međunarodnom tržištu”, navode iz NBS.

Vrijednost dinara prema evru u julu gotovo je nepromijenjena, dok je od početka godine dinar nominalno ojačao prema evru za 0,2 odsto.

Redakcija Likvidno

Pratite nas

Pratite aktuelnosti o ekonomskim dešavanjima u zemlji, regionu i svijetu na Facebook-u i Instagramu.