Izdvojeno Vijesti

Raspisan javni konkurs za dodjelu detašmana

Spoljnotrgovinska komora BiH raspisala je javni konkurs za dodjelu detašmana, odnosno dozvola preduzećima iz BiH za izvođenje radova u Njemačkoj u 2022/2023. godini.

Najviše dozvola dobiće firme koje se bave građevinskim poslovima.

U konkursu, koji je objavljen u “Službenom glasniku BiH”, navodi se da će preduzećima iz BiH biti dodijeljeno 2.000 dozvola za radove, a po opštoj podjeli na kontingente i potkontingente.

“Ukupan kontingent od 2.000 dozvola/mjesečno, raspodjeljuje se po djelatnostima (prema njemačkoj nomenklaturi) na sljedeći način: 790 dozvola/mjesečno za oblast građevinarstva, 470 dozvola za oblast izolaterstva, 740 dozvola za oblast ostalih djelatnosti (montažerstvo, rudarstvo i druge djelatnosti, u skladu sa Međudržavnim sporazumom)”, stoji u objavi Spoljnotrgovinske komore BiH.

Kada je riječ o raspodjeli, Federaciji BiH biće dodijeljeno 1.059 dozvola, Republici Srpskoj 529 dozvola, a 412 dozvola odnosi se na posebni kontingent.

“Kvota od 412 dozvola/mjesečno raspodjeljuje se u omjeru 2/3 za preduzeća iz FBiH i 1/3 za preduzeća iz Republike Srpske, a koja imaju većinski kapital pravnih i fizičkih lica iz Republike Slovenije, a u nedostatku takvih preduzeća i ostala preduzeća iz BiH”, navodi se u javnom pozivu STK BiH.

Redakcija Likvidno

Pratite nas

Pratite aktuelnosti o ekonomskim dešavanjima u zemlji, regionu i svijetu na Facebook-u i Instagramu.